Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του σήμερα Σάββατο για το ζήτημα των συμβασιούχων και της απασχόλησης στους τομείς καθαριότητας των Δήμων, συναντώντας χωριστά αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ads

«Θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας είπε πως «η ρύθμιση που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε εμείς, αλλά θα τη δούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» εξήγησε, αναλυτικά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους.

Σημείωσε επίσης, ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα πρέπει να εξετάσει τη ρύθμιση με τη βοήθεια των νομικών, ώστε «να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει».

Ads

image

Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένας απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους» και επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες των δήμων.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Π. Σκουρλέτης διεμήνυσε, έπειτα από τη συνάντηση, ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις για να παραδοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ως θετικό τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι διαβλέπει ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση.

«Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους», συμπλήρωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αντιβαίνουν οι νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε:

«Μιλάμε για νέες συμβάσεις. Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση» και συμπλήρωσε ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του στον διαγωνισμό και το ΑΣΕΠ θα προβλέψει μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα της διαδικασίας, απάντησε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη διευκρίνισε ότι ο αριθμός, με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. «Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», πρόσθεσε.

Ακολούθησε συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στον οποίο  παρουσιάστηκε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για την πρόσληψη μόνιμου, τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στους τομείς καθαριότητας των Δήμων, με προσδιορισμό των αναγκών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και για την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού με νέες συμβάσεις.

Γ. Πατούλης: Υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία στην τροπολογία

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο υπουργός παρουσίασε στον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη, την τροπολογία η οποία αφορά στις συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, καθώς υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτά θα εξεταστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τόσο από το νομικό τμήμα της Ένωσης, όσο και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. που συγκαλείται για την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως επισήμανε, «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα ‘’αγκάθια’’, τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».