Αν παρακολουθήσει τη συζήτηση στη Βουλή κάποιος που δεν γνωρίζει καλά την ελληνική κατάσταση μπορεί να μπερδευτεί και να μην καταλαβαίνει ποιοι είναι μνημονιακοί και ποιοι αντιμνημονιακοί, ποιοι είναι ευρωπαϊστές και ποιοι αντιευρωπαϊστές, ποιοι θέλουν τη ρήξη και ποιοι τη συμφωνία με τους πιστωτές, ποια κόμματα έχουν λίγα και ποια πολλά χρόνια στην εξουσία, ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν από τα αλώνια και ποιοι από τα σαλόνια. 

Ads

Οι αντιπαραθέσεις βγαίνουν συχνά εκτός ελέγχου, η υπερένταση αναλογεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ο εκνευρισμός είναι μεγάλος και η ατμόσφαιρα διχαστική παρόλο που δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά μετά το Eurogroup της επόμενης Τρίτης αλλά δεν ησυχάζουν όσο υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε σχέση με τη ρύθμιση για το χρέος, με το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί άμεσα, με τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών αποκκλίσεων.

Γνωρίζουν ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν πιεστεί πολύ σηκώνοντας το βάρος δύσκολων μέτρων, αρκετά από τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους. Και ελπίζουν ότι αν η οικονομία αποκτήσει θετική δυναμική θα υπάρξουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να στηριχθούν οι ασθενέστεροι της ελληνικής κοινωνίας.

Ads

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως μετατίθεται για το φθινόπωρο ενώ ούτε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για την ανθρωπιστική κρίση, και δεν θα συζητήσουν μόνο το προσφυγικό. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσδοκά από τους εταίρους στήριξη για τη συνέπεια που δείχνει στην υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου, την οποία απαξιώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).
 
Η ΝΔ στα κάγκελα
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συσπειρώνει το κομματικό του ακροατήριο μέσα από την καθολική καταγγελία και διαμαρτυρία. Επιμένει στο αίτημά του για εκλογές και στον ισχυρισμό ότι πρέπει να φύγει “η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών”. Πλήρως ταυτισμένος με τον προκάτοχό του στην ηγεσία Α. Σαμαρά και παραδομένος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη που πρωταγωνιστεί στη φασαρία μέσα στη Βουλή, χρησιμοποιώντας ακόμη και αγοραίες εκφράσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενθαρρύνεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση της δημοτικότητάς του.

Το πρόβλημά του είναι ότι κατά τις ίδιες μετρήσεις το μεγαλύτερο μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετακινούνται προς κάποιο κόμμα, αλλά μένουν μετέωροι από πλευράς κομματικής ένταξης και αυτό καθιστά αβέβαιη την τελική τους επιλογή. Αλλο θέμα είναι ότι η αποχή αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, ενώ οι απέχοντες από τις εκλογές του Σεπτέμβρη δεν δείχνουν να ελκύονται από τον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ. Το πιο ουσιώδες ίσως είναι ότι το αίτημα για κάλπες χάνει τη γοητεία του όταν δεν παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν προκαλεί δηλαδή πολιτικές εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κινούνται επίσης μετωπικά απέναντι στην κυβέρνηση. Ισως συνδέεται με την επιθετικότητά τους το γεγονός ότι ξεκίνησαν μια προσπάθεια σύμπλευσης που κατέρρευσε ήδη με τον Στ. Θεοδωράκη να μην κρύβει πλέον την προσέγγισή του με τη ΝΔ και την Φ. Γεννηματά να καταγγέλλει τον Α. Τσίπρα ως «δεξί χέρι του Σόιμπλε» την ώρα που οι ευρωσοσιαλιστές τον αντιμετωπίζουν ως έναν από αυτούς.