Επτακόσια μέλη της κοινότητας του Πολυτεχνείου (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι) σε εθελοντική βάση θα βρίσκονται στο χώρο του Ιδρύματος καθ΄όλη τη διάρκεια του τριήμερου των εκδηλώσεων, που άρχισαν σήμερα το πρωί, μνε σκοπό την περφρούρηση του.

Ads

Αυτό τόνισε η αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Τ. Μοροπούλου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Η περιφρούρηση του Ιδρύματος από την ίδια την κοινότητά του, πρόσθεσε η κ. Μοροπούλου, θα γίνει έτσι ώστε «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να βρουν την έκφραση, που τους ταιριάζει». Σημείωσε, δε, ότι «η προάσπιση του ασύλου είναι υπόθεση όχι των νόμων, αλλά πολιτική βούληση» και έκανε γνωστό ότι καθημερινά οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν 9 το βράδυ. Την Πέμπτη, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, οι πύλες προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 το μεσημέρι. Στις 2 θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και ακολούθως θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες φοιτητικών παρατάξεων να αποκλείσουν από τις εκδηλώσεις άλλες παρατάξεις με επιχείρημα ότι τα κόμματα, από τα οποία προέρχονται, είναι «μνημονιακά», απάντησε: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας ιδέας. Το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, βγήκε από τη σύνθεση διαφορετικών ιδεών».

Η κ. Μοροπούλου ανακοίνωσε ότι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου που θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση τις τρεις αυτές ημέρες αποφάσισε να προσφύγει στα ακυρωτικά δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση των διαπιστωτικών πράξεων του υπουργείου Παιδείας, που οδηγούν στη συγκρότηση των νέων συμβουλίων διοίκησης. Η αντιπρύτανης τόνισε ότι οι φετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου είναι αφιερωμένες στη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ads

Σε ό,τι αφορά τη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία έχει στα χέρια της εδώ και χρόνια η ίδια φοιτητική παράταξη (της ΠΑΣΠ), η κ. Μοροπούλου τόνισε ότι η «σημαία του Πολυτεχνείου ανήκει στη νέα γενιά και όχι σε κάποια παράταξη».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκος Τριανταφύλλου, συνέδεσε τα μηνύματα του Νοέμβρη του ΄73 με τη σημερινή πολιτική κατάσταση την οποία επέκρινε, υποστηρίζοντας ότι «η αστική τάξη έκανε μία ακόμη προσπάθεια με την κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε, και η οποία εξακολουθεί να είναι υπέρ του μνημονίου και γι αυτό κάλεσε τον λαό σε “ανυπακοή”».

Νωρίτερα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, φοιτητές, μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος είχαν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο-πλαίσιο. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θ. Πελεγρίνης, δήλωσε ότι «το άσυλο δεν είναι υπόθεση των νόμων, αλλά της πανεπιστημιακής κοινότητας» και τόνισε ότι «ο νόμος-πλαίσιο έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Επιπλέον, τονίστηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη, διότι απλούστατα είναι ανεφάρμοστος».