«Φυσικά θαύμαζε τον Χίτλερ ο Μιχαλολιάκος», δηλώνει ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος. Οσο για την ιδεολογία της οργάνωσης, αρκεί μια λέξη: «Είμαστε εθνικοσοσιαλιστές». Ο διαβόητος Περίανδρος δέχτηκε για πρώτη φορά να μιλήσει δημόσια για τη δράση του και την οργάνωσή του. Του Δημήτρη Ψαρρά.

Ads

 
Η συνέντευξή του δόθηκε στον Γάλλο δημοσιογράφο Τιερί Βενσάν και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό Canal Plus. Είναι μέρος του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ που γύρισε συνεργείο του γαλλικού καναλιού πριν από μήνες, με τίτλο «Ελλάδα: προς τον εμφύλιο;», το οποίο θα επαναληφθεί τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Οι πρώτες δηλώσεις του Περίανδρου αφορούσαν την καταδίκη του για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή και των δύο συντρόφων του τον Ιούνιο του 1998. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα, γιατί στο περιθώριό της είχε αναδειχθεί η διαπλοκή της οργάνωσης με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Ο Περίανδρος φυγοδικούσε για επτά χρόνια και παραδόθηκε μόλις το 2005, υπό την πίεση που είχε τότε ασκηθεί εις βάρος της Χρυσής Αυγής.
 
Διαβάστε επίσης: Περίανδρος: Αν ανοίξω το στόμα μου θα διαλυθεί η Χρυσή Αυγή

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλακή, αλλά στο εφετείο η ποινή του μειώθηκε και τελικά αποφυλακίστηκε το 2010. Απομακρύνθηκε από την οργάνωση καταγγέλλοντας την ηγεσία της ότι τον πρόδωσε και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι από την ηγεσία της βρίσκονταν πίσω από τη δίωξή του. 

Ads

Καθισμένος στο σαλονάκι του σπιτιού του, ο «ξανθός φαλαγγάρχης», όπως τον έλεγαν τότε τα μέλη της οργάνωσης, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει μια σκευωρία εναντίον του: «Μετά περισσής βεβαιότητος κατασκευάστηκε η ενοχή μου. Υπήρξε μεγάλη πολεμική εις βάρος του προσώπου μου για αρκετούς μήνες προηγουμένως, είχε εναντιωθεί το ίδιο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο σε μένα. Τα αριστερά κόμματα και οι αριστεροί δημοσιογράφοι ζητούσαν την κεφαλή μου επί πίνακι».
 
Φυσικά, ουδέποτε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε ειδικά μ’ αυτόν. Οσο για τα αριστερά κόμματα και τους δημοσιογράφους, δεν γνώριζαν καν το όνομά του προτού αναγνωριστεί ως ένας από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης. 
Οταν τον ρωτούν για τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ο Ανδρουτσόπουλος απαντά αυθόρμητα στα αγγλικά: «National Socialism» -και μεταφράζει ο ίδιος: «Εθνικοσοσιαλισμός». 

Ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν αληθεύει το γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος θαυμάζει τον Χϊτλερ. «Φυσικά!» απαντά ο Περίανδρος. Και εξηγεί: «Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Μιχαλολιάκος προσέγγιζε τον κόσμο. Αλλά θα ήταν άδικο να τον κατηγορήσω, γιατί όλοι το κάναμε εκείνη την περίοδο. Δεν ήταν κάτι κρυφό, ήταν ο τρόπος να προσεγγίσουμε τον εθνικοσοσιαλισμό». 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών