Η «πρωτοβουλία των 58» για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς» προσφέρει μια πρόσκαιρη ανάσα στο ΠΑΣΟΚ που βλέπει τη συνεννόησή του με τη Νέα Δημοκρατία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με όλο και βαρύτερες επιπτώσεις για την απήχησή του στην κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς. Της Αγγελικής Σπανού
 

Ads

Το κείμενο καλεί σε ένα Συνέδριο μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα που δεν προϋποθέτει την κατάργηση των κομμάτων. Η συνέχεια σε γενικές γραμμές είναι προβλέψιμη: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει θετικά αυτή την πρωτοβουλία, ο Φώτης Κουβέλης όχι, επομένως δεν τίθεται θέμα συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποια «διαρροή» στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ, ενώ η «Κίνηση των 75» υπό τον Μ. Καρχιμάκη με δικό της κείμενο και 800 υπογραφές στελεχών ζητά αναθεώρηση της σχέσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ και 50 παλικάρια για την κεντροαριστερά
 

Ο Ευ. Βενιζέλος κινείται μέχρι τώρα στη «γραμμή» «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα». Υποτίθεται, με βάση την κυβερνητική ρητορεία, ότι η χώρα ανεβαίνει, γιατί βελτιώνονται οι δείκτες και πλησιάζει η ώρα για μια γενναία μείωση του χρέους χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει με τίποτα. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει οξύ εκλογικό άγχος και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις επιδόσεις που θα έχει στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου, εάν δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια απρόοπτη πολιτική εξέλιξη.
 
Η προσπάθεια συσπείρωσης όλων των διάσπαρτων κινήσεων που δραστηριοποιούνται στην πολιτική περιοχή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ που προβάλλει τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν κάτω από την Διακήρυξη – Έκκληση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ως εγγύηση για μια νέα αρχή που θα ανατρέψει την αρνητική δυναμική που καταγράφεται μέχρι τώρα.
 
Η σκλήρυνση του διπολισμού έτσι κι αλλιώς πιέζει τους ενδιάμεσους παίκτες. Η ΝΔ είναι σαφές ότι επενδύει στην πόλωση και οι επιθέσεις της στον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από τη «θεωρία των άκρων», δηλώνοντας ότι «το άκρο είναι ένα, η βία», αλλά αυτό συνιστά μια μάλλον επιφυλακτική και αμφίσημη αποστασιοποίηση.
 
Από τη μια δηλαδή δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τη ΝΔ στη στρατηγική της έντασης, από την άλλη αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλη απειλή για την προσέλκυση ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Πόσο μάλλον που η Κουμουνδούρου ανοίγεται προς το Κέντρο και αυτό θα συνεχιστεί.
 
Οι αντιφάσεις είναι πολλές: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εμφανίζεται ως καθοριστικός παράγοντας στη διακυβέρνηση και την ίδια ώρα, όταν πρόκειται για θέματα οικονομικής πολιτικής ασκεί ρόλο αντιπολίτευσης και σχολιάζει αρνητικά αποφάσεις που τελικά λαμβάνονται.
 
Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση δεν γίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει απόλυτα τον Υπουργό Οικονομικών και τελικά μένει να αιωρείται μια γκρίνια που δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα.
 
Στο αέρα είναι η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία επρόκειτο να αναγγελθεί τον Ιούνιο και παραμένει στο συρτάρι γιατί δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτίστως στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ζητά η Χαριλάου Τρικούπη.
 
Το τελευταίο θερμό επεισόδιο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αφορά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για επιστροφή των αρμάτων μάχης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται ότι «Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα. Η επιθεώρηση των αρμάτων γίνεται στο τόπο που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα δε πολεμικά αεροσκάφη μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης».
 
Η Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι ,ότι «η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Βόρειας Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συμμετάσχει, να δει, να θαυμάσει και να τιμήσει τα παιδιά του, που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων του αμυντικού μας συστήματος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα μας με θυσίες των Ελλήνων».
 
Υποστηρίζει επίσης ότι «η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των τριών τελευταίων χρόνων και χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια ως συμβολική εκπροσώπηση της Πολεμικής Αεροπορίας».
 
Με την απόφαση Αβραμόπουλου ακυρώνεται προηγούμενη απόφαση Βενιζέλου ως υπουργού Άμυνας και αυτό είναι πολύ ενδεικτικό της υπόγειας έντασης που σοβεί στις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντον κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο κακό για τη ΝΔ και η ΝΔ για το ΠΑΣΟΚ. Για τον Ευ. Βενιζέλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αφού οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον περιέχει. Ωστόσο, και αυτός ο δρόμος δεν τον οδηγεί πουθενά, αφού το κόμμα του βρίσκεται σε διαδικασία φθίσης. Το επόμενο διάστημα θα «μετρηθεί» ο αντίκτυπος της «πρωτοβουλίας των 58» και αν πάλι δεν υπάρξουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για ανάταξη προφανώς θα ανοίξει με νέους όρους το εσωκομματικό παιχνίδι.