Νέα ενδοκυβερνητική ένταση προκλήθηκε μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός, κάνοντας άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του κέντρου, δήλωσε πως «εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη, εμείς είμαστε η παράταξη του εκσυγχρονισμού». Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση: «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η “άλλη” παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ».

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του άφησε αιχμές για τη πολιτική του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες, και επί Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «Κάναμε και εμείς πράγματι λάθη, στην πορεία μπορεί να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όσα οδήγησαν στην κρίση, αλλά “λεφτά υπάρχουν” εμείς δεν είπαμε ποτέ». Όπως είπε η ΝΔ είναι σε θέση να συνεργαστεί με αυτούς που άλλοτε συγκρούστηκε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η ΝΔ».

«Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η “άλλη” παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ. Ας σεβόμαστε τις έννοιες και την ιστορία», ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ. «Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα “ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την “αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων».