Ανοιχτή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας κάνει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μιλώντας στην Καθημερινή, επιβεβαιώνει ανοιχτά την ευρωπαϊκή βούληση να εκλεχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ads

Ερωτηθείς για το αν η παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας θα διασφάλιζε την τήρηση του προγράμματος από μία ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση, ο μόλις 40 ημερών επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων απαντά: « Ναι, αλλά αυτό θα φαινόταν σαν να μην εμπιστευόμαστε την προσπάθεια της κυβέρνησης ή την ικανότητα το Κοινοβούλιο να ψηφίσει ή την ικανότητα η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί. Είναι σημάδι πίστης και εμπιστοσύνης αυτό που κάναμε». «Ξέρετε, ο Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ μέσω της εκπροσώπου του έστειλε ένα μήνυμα ότι σαφώς θα θέλαμε η τωρινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ο κ. Δήμας που ήταν επίτροπος είναι καλός άνθρωπος», σημειώνει.

Μία ημέρα πριν την έλευσή του στην Αθήνα, ο Πιέρ Μοσκοβισί συνδέει τη διαχείριση Σαμαρά και την επιλογή Δήμα με τη σταθερότητα λέγοντας πως «είναι πολύ θετικό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν είναι σημερινή πεποίθηση, ήταν και στο παρελθόν. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω έρθει 4 φορές στην Ελλάδα. Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, είστε μια τόσο σημαντική χώρα, έχετε εφεύρει τα πάντα, υπάρχει ευφυΐα εδώ και έτσι δουλεύουμε με αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο επίτροπος αναφέρει ότι «η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη – ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις αρχές της χώρας».

Ads

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Οι πιέσεις από τον Πιερ Μοσκοβισί ακολουθούν την τακτική που τις προηγούμενες μέρες ακολούθησαν ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιουνκερ και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξη του στην αυστριακή τηλεόραση είχε δηλώσει πως θα προτιμούμε τα «οικεία πρόσωπα» στο τιμόνι της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα». Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, από την πλευρά της είχε χαρακτηρίσει ως «ισχυρό σήμα» προς την Ευρώπη την επιλογή του Σταύρου Δήμα. «Η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» είχε αναφέρει.

Οι έξωθεν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας, προκάλεσαν το Σάββατο την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τον πρόεδρο της Πιέρ Λοράν να καταδικάζει τις «πιέσεις» προς την Ελλάδα.