Την παράταση της παροχής έκτακτης χρηματοδότησης προς της ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA αποφάσισε η ΕΚΤ κατά τη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της για την Ελλάδα. Ο ELA πήρε παράταση μένοντας στα ίδια επίπεδα με την ΠΑρασκευή (89 δις), προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
ρύθμιση

Ads

Στο μεταξύ, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε: ‘Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και εγκρίνουμε με σθένος τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναφέρουν την ευθραυστότητα των οικονομιών της ευρωζώνης’.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε: ‘Η ΤτΕ, ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα των Ελλήνων πολιτών σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις’.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ γράφει τα εξής:

Ads

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση των υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της ευρωζώνης και να παραμείνουν σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, με σκοπό να ενδυναμώσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Μετά και την απόφαση των ελληνικών Αρχών να διενεργήσουν δημοψήφισμα και τη μη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα εργαστεί στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το «πλαφόν» στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζας στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Το ΔΣ της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματαγορές και τις πιθανές εμπλοκές ως προς τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων, με σκοπό τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της θητείας του».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει την Τρίτη.