Το ρατσιστικό πογκρόμ που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας έχει από χθες παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Ads

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα μετά την υποβολή υπομνήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την τύχη της μηνυτήριας αναφοράς για το ρατσιστικό πογκρόμ του Μάη του 2011, την ίδια μέρα (14/4/2016) ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Τότε η πρωτοβουλία «Jail Golden Dawn» για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, είχε τονίσει ότι τυχόν ανάσυρση της υπόθεσης, που είχε χρεωθεί στον εισαγγελέα Τριανταφυλλόπουλο, μετά τις 12/5/2016 δεν θα έχει καμία πρακτική συνέπεια αφού τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, σωματικών βλαβών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κλπ, θα έχουν παραγραφεί.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για μια υπόθεση που άφησε πίσω της έναν νεκρό και πάνω από 100 τραυματίες μετανάστες, ενώ έχει συσχετιστεί με τη μεγάλη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης και σήμερα αποτελεί αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ads

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, «προκύπτει πλήρως και χωρίς καμία αμφιβολία η συμμετοχή του κόμματος στις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος αλλοδαπών, ανεξέλεγκτα, στο κέντρο της Αθήνας […] με επικεφαλής επίλεκτα τότε στελέχη και ήδη βουλευτές και κατηγορούμενους, ήτοι τον προαναφερόμενο Ηλία Κασιδιάρη και τους Ηλία Παναγιώταρο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα και άλλους».

Παρ’ ότι η υπόθεση είχε χαρακτηριστεί ως «κατεπείγουσα» κατά την προκαταρκτική εξέταση η ολιγωρία κατάληξε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και τελικά την παραγραφεί των εγκλημάτων. 

«Η αποτυχία αυτή των διωκτικών και δικαστικών αρχών δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τις δημόσιες διακηρύξεις και διεθνείς δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους αναφορικά με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Και είναι κοινή, εθνική και διεθνής εμπειρία ότι όταν η ρατσιστική βία δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται», τονίζουν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας, οι οποίοι και είχαν καταθέσει τη σχετική μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση του πογκρόμ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ήδη από τις 12/05/2014.