Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παραδέχθηκε πως οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια στη Μυτιλήνη παραβιάζουν ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ads

«Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Σημείωσε όμως ότι οι «τραγικές συνθήκες διαβίωσης» αυτών των ανθρώπων θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Κω, όπου εφαρμόστηκε το σχετικό σχέδιο, και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. «Στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πήγαν χειρότερα», είπε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τους Δημάρχους, οι οποίοι του καταλογίζουν πως έχει αφήσει μόνες τους τις τοπικές διοικήσεις και δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μουζάλας σημείωσς πως είναι δικαιολογημένη η κούραση που εκφράζουν τόσο οι πολίτες, όσο και οι δήμαρχοι, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη στήριξη ακραίων αιτημάτων, που ταυτίζονται με ακροδεξιές και ρατσιστικές θέσεις.

Ads

«Συμφωνούμε όλοι ότι κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στο 2015. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να πει το δράμα του το δράμα αυτών που εκπροσωπεί, η λύση ποια είναι; Η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους καλύτερου χειρισμού αυτού του πράγματος».

«Οι μεταφορές στην Τουρκία έχουν καθυστερήσει. Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς λόγους με το διεθνές δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης. Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι, υποδείξτε μου ομω τι πρέπει να κάνω για να το κάνω», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, οι πρόσφυγες δεν μπορούν απλώς να απομακρυνθούν γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία και θα επέστρεφαν τα νησιά στην κατάσταση του 2015. Ανέφερε, όμως, ότι υλοποιείται το αίτημα των Δημάρχων για την μεταφορά ευάλωτων προσώπων προς την ενδοχώρα.

«Κάνουμε πολλές επιστροφές στην ενδοχώρα κάτι που αποκρύπτεται αλλά όχι σκόπιμα 1360 πρόσφυγες μεταφέραμε από τα νησιά τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη. Εάν περάσουμε σε λογικές «μεταφέρτε τους όλους στην ενδοχώρα» σε 2 μήνες τα νησιά μας θα βρίσκονται στην κατάσταση του 2015, κανείς δεν το θέλει αυτό. Χρειάζονται πρακτικές λύσεις ούτε αντιπολίτευσεις ούτε συμπολιτευσεις».

Τέλος απαντώντας στην κριτική των δημάρχων ότι η κυβέρνηση έκανε τα νησιά πύλες εισόδου μεταναστών ο κ. Μουζάλας είπε: «Δεν κάναμε εμείς ως κυβέρνηση τα νησιά πύλες εισόδου. Οι δουλέμποροι το έκαναν και ένα παρακράτος στην Τουρκία που βοήθησε αυτό το πράγμα. Το έκαναν με όρους ελεύθερης αγοράς: η πιο συμφέρουσα και η πιο ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη. Αυτό έγινε».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής μετέχουν οι Δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.