Αφού παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές, προφυλακίστηκε ο τέταρτος από τους συγκατηγορούμενους του Άκη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή της υπόθεσης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνελήφθη τη Μεγάλη Πέμπτη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.
 

Ads

Ο Αστέριος Οικονομίδης αρχικά δεν είχε εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές, καθώς φέρεται να είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση κατοικίας. Πρόκειται για βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο σε εταιρεία από την οποία αγόρασε διαμέρισμα στο Κολωνάκι η κόρη του πρώην υπουργού. Κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη εταιρεία ανατέθηκε η επισκευή του ακινήτου στη Διον. Αρεοπαγίτου. Ο κατηγορούμενος φέρεται να δηλώνει αθώος.

Νωρίτερα, είχαν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη οι άλλοι τρεις συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου οι οποίοι κατηγούνται επίσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Είναι η λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο στενός συγγενής του Νικόλαος Ζήγρας και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαπχατζίδης.

«O Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις Off shore εταιρείες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων. Εταιρείες των οποίων πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν πάντα ο Άκης Τσοχατζόπουλος», αναφέρεται στο πόρισμα που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου.
 
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με τα κατασχεθέντα αντικείμενα κατά τις έρευνες των αρχών στο σπίτι που κατοικεί, δίνει με δήλωσή της η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή.
 
«Με αφορμή χθεσινές αναφορές σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για τη δήθεν αποκάλυψη “θησαυρού” ράβδων χρυσού και χρυσών λιρών στο σπίτι της μητέρας μου, στο οποίο φιλοξενούμαι», αναφέρει η κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου. «Δηλώνω ότι τα κατασχεθέντα από τον αρμόδιο εισαγγελέα αντικείμενα ήταν:
 
Α) Δέκα (10) φύλλα χρυσού βάρους 99 γραμμαρίων το καθένα, συνολικής αξίας έως 29.000 ευρώ, ενώ
 
Β) οι χρυσές λίρες ήταν εννέα (9), έκδοσης του 1935 και αποτελούν κειμήλια που μου κληροδότησε ο παππούς μου».

Ads

Ο διεθνής Τύπος για τη σύλληψη
 
Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου απασχολεί εκτενώς και το διεθνή Τύπο, που αναφέρουν χαρακτηριστικά πως παρά την «ενδημική» διαφθορά στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο πρώην υπουργός είναι ο μόνος που έχει συλληφθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ανήμερα της επίσημης ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών. Τα Μέσα συνδέουν επίσης τη σύλληψη με τις παράνομες προμήθειες που έδιδε η θυγατρική της ΜΑΝ, Ferrostaal για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων.

image
 
«Μεγάλη Εβδομάδα αποκαλούν οι Έλληνες τις μέρες πριν από το Πάσχα, που οι ορθόδοξοι γιορτάζουν αυτήν την Κυριακή. Όμως για τον 72χρονο Τσοχατζόπουλο το φετινό Πάσχα σηματοδοτεί το ναδίρ της μακράς ζωής του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας βιώνει την σταύρωσή του χωρίς να ελπίζει σε σύντομη ανάσταση», γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «από το σωφρονιστικό κατάστημα υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού δεν θα του λείψει μόνο η καταπληκτική θέα από το σαλόνι του στον Παρθενώνα».
 
Σύμφωνα με το Der Spiegel, πάλι, «η ελληνική δικαιοσύνη, μετά από πολυετείς ανακρίσεις, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε το σπίτι του σε ακριβή συνοικία των Αθηνών και άλλα πολυτελή ακίνητα. Ο Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες».
 
Σε ένα καυστικό του σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική πολιτική και το σύστημα δικαιοσύνης, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επιδοθεί σε κυνήγι φοροφυγάδων, ωστόσο ο Α. Τσοχατζόπουλους είναι ο «μόνος πολιτικός που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Παρότι η διαφθορά και η ρουσφετολογία είναι ενδημικά φαινόμενα στην Ελλάδα, κανένας πολιτικός δεν έχει δικαστεί ή καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας την απογοήτευση των ανθρώπων με τα καθιερωμένα κόμματα ενόψει των εκλογών της 6ης Μαϊου».
 
ABC και Washington Post σημειώνουν ότι η οικία του πρώην υπουργού, όπου έγινε η σύλληψη, βρίσκεται σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, ενώ κάνουν αναφορά στην διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός ήταν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για περίπου 25 χρόνια, ενώ έφθασε πολύ κοντά στο να γίνει αρχηγός της παράταξης και πρωθυπουργός, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
 
Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει τώρα αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι 10ετή κάθειρξη, ενώ σημειώνουν ότι η σύλληψη έγινε την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως την ημερομηνία των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Υπό το φόβο «νέου Χριστοφοράκου» η σύλληψη Τσοχατζόπουλου