Κρατούμενος στη ΓΑΔΑ θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη τη Μεγάλη Πέμπτη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα απολογηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα και στη συνέχεια θα κριθεί αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος. Η σύλληψη του πρώην υπουργού έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος πάντως χαρακτηρίζει τη θεαματική προσαγωγή του ως «προεκλογικό δώρο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Την ίδια ώρα, η υπόθεση έχει οδηγήσει σε νέα κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
 

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις δικαστικών κύκλων, που επικαλούνται «Τα Νέα», η σύλληψη Τσοχατζόπουλου την ημέρα προκήρυξης των εκλογών έγινε σε μια προσπάθεια να «αποφευχθεί ένας νέος Χριστοφοράκος». «Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι πολλά και η υπόθεση ήταν «ώριμη» για τη σύλληψη του πρώην υπουργού», σημειώνουν διαβεβαίωναν εισαγγελικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν τη σοβαρότητα των αποδεικτικών στοιχείων που τους οδήγησαν στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης όχι μόνο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και για τέσσερις ακόμη συγκατηγορουμένους του.
 
Σημειώνεται ότι κατηγορούνται επίσης η σύζυγός του και η κόρη του, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν ύστερα από εισαγγελική έρευνα 10 πλάκες χρυσού.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικαστικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην ενοποίηση των υποθέσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην υπουργός.
 
Όπως είναι γνωστό, όλες οι κατηγορίες που αφορούν παθητική δωροδοκία έχουν παραγραφεί, αλλά οι δικαστικοί επιχειρούν να διαμορφώσουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με χρήματα από μίζες.
 
Πάντως, ο πρώην υπουργός εξέδωσε χθες γραπτή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «επικοινωνιακό προεκλογικό δώρο» στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και μοναδική σκευωρία πολιτικής δίωξης. Αναφέρει επίσης ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υπεράσπιση των ενεργειών του.
 
Διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη σύλληψη

 
Όπως αναφέρουν επίσης «Τα Νέα», η σύλληψη Τσοχατζόπουλου δημιούργησε νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ να στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαφθοράς. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και κρατούν χαμηλούς τους τόνους, προειδοποιούν με αντεπίθεση για τις «γαλάζιες αμαρτίες».
 
Η ΝΔ θα επιδιώξει να παραμείνουν οι προβολείς στη σύλληψη του πρώην υπουργού, καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι δημιουργείται ένα προνομιακό για το κόμμα πεδίο αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. «Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται. Και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
 
Στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του σχολιάζουν ότι οι δικαστικές αρχές «θα έπρεπε να είχαν κινηθεί νωρίτερα», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε:  «Δεν διασφαλίσαμε σε απόλυτο βαθμό την αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος. Η έλλειψη αυτοκάθαρσης διευκολύνει την ισοπέδωση, τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό. Υπάρχει όμως, δυστυχώς, ένας πυρήνας αλήθειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πίσω από την έλλειψη αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος να κρυφτεί και η έλλειψη τιμωρίας και απονομής δικαιοσύνης για όσους άσκησαν ουσιαστική εξουσία, άσκησαν λαθρεμπόριο επιρροής και πλούτισαν παράνομα μέσα από τη συναλλαγή τους με το κράτος και την πολιτική εξουσία…».
 
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε, παράλληλα με τις δικαστικές, να αναληφθούν και κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «οφείλει, έστω και τώρα, να παγώσει την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων». Για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, η χρονική στιγμή της σύλληψης «βολεύει όσους θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προβάλουν την εικόνα ότι ‘είμαστε αδέκαστοι’».