Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη, 39η επέτειο ίδρυσης του κόμματος, δήλωσε πως το 2009 όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ». Ωστόσο όπως είπε «άλλοι ήταν οι εμπρηστές εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».

Ads

 
«Ματώσαμε. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό που θέλαμε, ανέλαβα την ευθύνη για όσα δεν έγιναν σωστά, για κάθε παράλειψη», δήλωσε και υποστήριξε πως με το πρόγραμμα δανεισμού «πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στην χώρα πράγμα πολύ σημαντικό».
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στον Κώστα Καραμανλη, καθώς όπως είπε κατά τη διακυβέρνησή υπήρξε μια θανάσιμη συνταγή «το πελατειακό πάρτι ως το 2009», που έφερε ύφεση 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση και υψηλό χρέος. Όπως υποστήριξε το έλλειμμα έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ δημιουργήθηκε και «θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας» εξαιτίας της απογραφής Αλογοσκούφη. Παράλληλα κατηγόρησε και τις αρχές της ΕΕ που δεν επόπτευαν τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
 
Παράλληλα έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης το 2010 και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά μίλησε για «προπονητές της εξέδρας που δεν τους άρεσε το πρώτο μνημόνιο αλλά τους αρέσει το δεύτερο». Σχετικά με τη προεκλογική φράση-σύνθημα του «λεφτά υπάρχουν» δήλωσε: «Είχα πει “λεφτά υπάρχουν”. Και όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη».