«Η παράταξη έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή της» στην κοινωνία ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη, ενώ άσκησε κριτική και για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε την κρίση. «Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας και τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά. «Παραλάβαμε μια βόμβα ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με την ομιλία του οποίου ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο, απηύθυνε μια «πρόσκληση συμπόρευσης όλου του  χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό» και επισήμανε πως η προγραμματική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ είναι το «πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται εν μέσω μίας φανερής αλλά εξαιρετικά αμφίβολης προσπάθειας της Ιπποκράτους για συσπείρωση στο ταλανιζόμενο (συγ)κυβερνών κόμμα. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ συναρτώνται με τις ευρύτερες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ads

 

 

Ευ.Βενιζέλος: Πρόσκληση συμπόρευσης για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε  πρόσκληση «συμπόρευσης όλου του  χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς». Κάλεσε δε όσους υποστηρίζουν τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν χαρακτηριστικά:

Ads

«Σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της Παράταξης;

Ποια μπορεί να είναι η αξιόπιστη και έντιμη κοινή βάση με ένα κόμμα που ακόμα και τώρα θέτει ζήτημα μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Υποστήριξε επίσης ότι η προγραμματική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ «δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης», αλλά είναι «το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης».

«Αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία. Θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς. Αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ, τη διαδρομή, την εισφορά, το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε, το ρόλο του σήμερα για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας», σημείωσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε:

«Στην Ελλάδα, αυτή η πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Σημίτης: Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την έναρξη της ομιλίας του επισήμανε πως σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει «σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή του». Παράλληλα άσκησε και κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ την πρώτη φάση της κρίσης.
 
«Τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε και αυτό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται. Και επαναφέραμε στην τάξη κάποιοιυς λίγους που το επεσήμαναν. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι. Και ως μάγοι θα τα τακτοποιούσουμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας. Και τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός», ανέφερε.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε και τις λογικές του πελατειακού κράτους και ιδιαίτερα στις πρακτικές διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ από το 2004 και έπειτα. «Εταζαν στο λαό να του δώσουν θέσεις και χρήματα» αλλά επειδή δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα «κατέφυγαν αλόγιστα στον δανεισμό». «Οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν καθαρά τα έσοδα του κράτους το 2007. Και ξεπέρασαν κάθε όριο το 2009», πρόσθεσε. 

Παπανδρέου: Η θανάσιμη συνταγή της κυβέρνησης Καραμανλή
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το 2009, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ». Ωστόσο όπως είπε «άλλοι ήταν οι εμπρηστές εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».
 
«Ματώσαμε. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό που θέλαμε, ανέλαβα την ευθύνη για όσα δεν έγιναν σωστά, για κάθε παράλειψη», δήλωσε και υποστήριξε πως με το πρόγραμμα δανεισμού «πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στην χώρα πράγμα πολύ σημαντικό».
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Κώστας Σημίτης, καταλόγισε ευθύνες στον Κώστα Καραμανλη, καθώς όπως είπε κατά τη διακυβέρνησή υπήρξε μια θανάσιμη συνταγή «το πελατειακό πάρτι ως το 2009», που έφερε ύφεση 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση και υψηλό χρέος. Όπως υποστήριξε το έλλειμμα έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ δημιουργήθηκε και «θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας» εξαιτίας της απογραφής Αλογοσκούφη. Παράλληλα κατηγόρησε και τις αρχές της ΕΕ που δεν επόπτευαν τις κυβερνήσεις Καραμανλή. 

Παράλληλα έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης το 2010 και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά μίλησε για «προπονητές της εξέδρας που δεν τους άρεσε το πρώτο μνημόνιο αλλά τους αρέσει το δεύτερο». Σχετικά με τη προεκλογική φράση-σύνθημα του «λεφτά υπάρχουν» δήλωσε: «Είχα πει “λεφτά υπάρχουν”. Και όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη».

Β.Παπανδρέου: Ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε, ούτε έχουμε τις ίδιες ευθύνες
 
«Θέλω να πω στον Πάγκαλο ότι ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες», δήλωσε η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου. «Η χώρα διαλύεται! Τα Μαθηματικά είναι αμείλικτα! Η εξίσωση του χρέους δεν βγαίνει!», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, προκρίνοντας τη λύση του «κουρέματος».
 
Η ίδια διαμήνυσε: «Δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια. Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να στηρίξουν μια κυβέρνηση ανόρθωσης της χώρας. Σε αυτήν την κυβέρνηση οι συμμετέχοντες δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Μια κυβέρνηση ανόρθωσης της χώρας ορισμένου χρονικού ορίζοντα (…) Δεν θέτω θέμα πρωθυπουργού θέτω όμως θέμα ευρύτητας και ποιότητας του σχήματος».

Τ.Γιαννίτσης: Να ισοπεδωθούν οι προσωπικές ατζέντες
 
«Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε τη χώρα να βουλιάζει έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η κεντροαριστερά ξεκινά από εμάς και ότι είμαστε οι πρωταγωνιστές. Δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές. Αν μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε κάτι συλλογικό οι προσωπικές ατζέντες πρέπει να ισοπεδωθούν», δήλωσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης.
 
«Η όποια Αριστερά είτε θα μείνει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες υποστηρίζοντας αδιέξοδες λύσεις είτε θα ετεροκαθορίζεται από τις συγκυρίες είτε θα αναζητήσει με ανοικτό πνεύμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τις λίγες αλλά πραγματικές αξίες με τις οποίες μπορεί να κερδίσει την πολιτική, ηθική  και ιδεολογική της μάχη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, κατά τη γνώμη του, μία αλλαγή του πολιτικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο από πάνω προς τα κάτω, με την κάθε πολιτική δύναμη να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία καθοδήγησης της κοινωνίας σε μία λογική ανάληψης πολιτικού κόστους.
 
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν θα ξεπεραστεί χωρίς ανατροπές. Οικοδομήσαμε ευημερία σπάζοντας τους δεσμούς με την ανάπτυξη, σήμερα πρέπει να τους ξαναβρούμε», είπε ανάμεσα σε άλλα.
 
Ν.Χριστοδουλάκης: Οριακά σωθήκαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου
 
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τη ΔΗΜΑΡ, προέκρινε την ανάγκη για συντονισμένη απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Ο ίδιος μίλησε για «ανεκδιήγητο δημοψήφισμα» το οποίο είχε εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα σώθηκε οριακά από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ηλ.Μόσιαλος: Να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας
 
«Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας και τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για τα υπόλοιπα, δηλαδή τις συμμαχίες. Πρώτα όμως πρέπει να δούμε την ανασύνταξή του σπιτιού μας», ανέφερε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
  
Φ.Σαχινίδης: Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες θα επιτρέπουν στη χώρα να στέκεται στα πόδια της, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν εκλογές και πως η χώρα είτε θα επιλέξει ένα τρίτο πρόγραμμα είτε -με πρωτογενές πλεόνασμα- θα μπορέσει εντός του 2014 να αντλήσει μικρά ποσά από τις διεθνείς χρηματαγορές.