Αντικρουόμενα μηνύματα για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έρχονται από τις Βρυξέλλες. Ορισμένες πηγές τονίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αφορούν ένα συνολικό πακέτο ενώ άλλες πηγές διαρρέουν ότι αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και τον Ιούλιο. Πυθία… ο Ντάισελμπλουμ που νωρίτερα δήλωνε ότι δεν υπάρχει προθεσμία. Την ίδια ώρα η Αθήνα επιμένει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί καθώς αυτό αποτελεί κοινή βούληση όλων των πλευρών. 

Ads

Όλα αυτά στη σκιά της αποχώρησης των εκπροσώπων των θεσμών, σήμερα, που μετέβησαν στις Βρυξέλλες για κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους. Αναμένεται να επιστρέψουν αύριο. 

Αντικρουόμενα μηνύματα από Βρυξέλλες

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης. «Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Ads

Την ίδια ώρα, έτερος αξιωματούχος υποστηρίζει στο πρακτορείο MNI ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και τον Ιούλιο. «Λέμε πως είναι πιθανό να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να κλείνει τον Ιούλιο» είπε χαρακτηριστικά. Η διαρροή αυτή κατά το MNI, καταδεικνύει την ελάχιστη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών (σ.σ. ευρωπαίων και ΔΝΤ) σχετικά με το χρέος.

Στο μεταξύ σήμερα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση», εξέφρασε την ελπίδα αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα ενώ σημείωσε ότι μένει να φανείς τις επόμενες εβδομάδες αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Επιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία η Αθήνα 

Η Αθήνα πάντως επιμένει ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει. «Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι. 

Προσθέτουν πως τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Τονίζουν δε, ότι η συμφωνία θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα, πέρα δηλαδή, από αυτά που προβλέπονται στη συμφωνία του Ιουλίου. 

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Στο μεταξύ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ, ότι η αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου – έκανε λόγο για «ρεαλιστικό στόχο» – επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».

Επίσης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στην χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.