Με το που άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής για το Μνημόνιο απασφάλισε κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και με δύο ανακοινώσεις που βρίθουν προσωπικής αγωνίας και πολιτικών ύβρεων κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε καθαρά ότι το επόμενο διάστημα η πολιτική σκηνή θα μυρίζει μπαρούτι.

Ads

«Πολιτική αλητεία», «γραφικός» κι «ευνουχισμένος», «θα γλείψει εκεί που φτύνει», είναι το απάνθισμα μόνον της… υψηλής πολιτικής επιχειρηματολογίας με την οποία το ΠΑΣΟΚ, έως αργά χθες τη νύχτα, πυροβολούσε κατά του υπουργού Οικονομικών για την κριτική που άσκησε στους όρους του περίφημου PSI, του «κουρέματος» του 2012.

Tην αφορμή της επίθεσης έδωσε η ομιλία Βαρουφάκη στη Βουλή, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι «οι όροι του PSI του 2012 ήταν απαράδεκτοι» και ότι, εν πολλοίς, ευθύνονται και για τον σημερινό αποκλεισμό της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Την πραγματική αιτία, ωστόσο, σηματοδοτεί η έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Ο απερχόμενος (;) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει δημόσια την αγωνία του για την Εξεταστική. 

Ads

Η προσφιλής αφήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας «τα βρήκε» με τον Καραμανλή και «κλείνει το μάτι» στον Γιώργο Παπανδρέου για να καταστήσει τον ίδιο μοναδικό στόχο στην διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τα Μνημόνια. 

Με κομβικό και καταλυτικό σημείο σ’ αυτή τη διερεύνηση τους – όντως αμφιλεγόμενους – όρους του PSI που έκλεισε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και έγινε «σημαία» της θητείας Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Καθ’ ότι, δε, το PSI αποτελεί τον, επίσης προσφιλή, στόχο του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, η πρώτη πράξη του πολέμου προσωποποιείται ήδη και το ΠΑΣΟΚ αμύνεται επιτιθέμενο: Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες ότι το κόμμα του θα βάζει, ντε φάκτο, συνεχώς στο κάδρο της έρευνας και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Το ξέρω ότι έχετε την πλειοψηφία και θα αρνηθείτε την διερεύνηση. Όμως οι αναφορές θα είναι συνεχείς. Πώς να μην είναι όταν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών είπε τραγικά πράγματα για το PSI;»

Κι αμέσως μετά, για να γίνει ακόμη πιο σαφές το μήνυμα ακολούθησαν δύο οργίλες ανακοινώσεις κατά Βαρουφάκη – δύο ανακοινώσεις, μνημειώδους γραφής και με εμφανή «βενιζέλειο λόγο»: Στην πρώτη, ο υπουργός Οικονομικών καταγγέλλεται ως «γραφικός αποσυνάγωγος στο Eurogroup» που έχει «ευνουχιστεί από τον Πρωθυπουργό», ο οποίος (πρωθυπουργός) και καλείται (από το ΠΑΣΟΚ) να προχωρήσει στην «πλήρη απόσυρσή του».

Στην δεύτερη ανακοίνωση, ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ αγγίζει όρια υπέρβασης: Ο υπουργός Οικονομικών καταγγέλλεται εδώ για «ακραίο θράσος» και «πολιτική αλητεία» επειδή μιλά για βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, κατηγορείται ότι «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» και εγκαλείται για «τζάμπα μαγκιά» και διότι… «γλείφει εκεί που φτύνει»…

Για την… ιστορία, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είναι η εξής:

«Ο κ. Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του στην πλατεία των αγανακτισμένων το 2011 γιατί δεν έγινε κούρεμα και αναδιάρθρωση χρέους το 2010 και τώρα αμφισβητεί το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε στις αρχές του 2012.

Επαναλαμβάνει τα γνωστά φληναφήματα για τη δήθεν βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, φληναφήματα στα οποία έχει δοθεί αποστομωτική απάντηση στη Βουλή.

Συνιστά ακραίο θράσος να τα λέει αυτά την ίδια ώρα που συγκεντρώνει αναγκαστικά, με ΠΝΠ, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, ενώ ταυτοχρόνως γλείφει την κα Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει με συνέπεια στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ.

Συνιστά πρόκληση να τα λέει αυτά ο υπουργός που πρέπει τώρα να ζητήσει την εφαρμογή των παραμετρικών αλλαγών στο χρέος που αποτελούν κεκτημένο του PSI του 2012. Θα γλείψει εκεί που φτύνει.

Συνιστά πολιτική αλητεία να τα λέει αυτά ο υπουργός που έλεγε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και την παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια συνήψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς – όπως κατάλαβε με καθυστέρηση δυο μηνών – να διασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ αντιθέτως του πήραν τα 11 δις του ΤΧΣ μέσα από τα χέρια.

Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο υπουργός που υπέγραψε την τετράμηνη παράταση του μνημονίου χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και αρνείται να στείλει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα αποφεύγοντας, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να έρθει να απαντήσει στη σχετική επερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αν νομίζει ότι έχει κάτι να πει, ας έρθει λοιπόν στη Βουλή, όπως έχει προκληθεί. Η περίοδος της ανέμελης τζάμπα μαγκιάς του κ. Βαρουφάκη τελείωσε. Τον πήραν χαμπάρι.»

Επίσης για την… ιστορία, αυτή ήταν και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών:

«Ο υπουργός Οικονομικών εύχεται να αναπαραχθεί η νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σε όσα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται, για να αντιληφθούν οι πολίτες, για μια ακόμη φορά, την ποιότητα λόγου στην οποία έχει διολισθήσει το κόμμα αυτό…»