1. Μεγάλες καταστροφές σε Πειραιά και δυτικά προάστια. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, σε Νίκαια και Ανθούπολη, τα οποία βρέθηκαν το ένα πάνω από το άλλο. Ξεπέρασαν τις 450 οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ads

2. Τώρα το λένε «σύνεση»… Εν προκειμένω, σύνεση σημαίνει αποδοχή σκληρών όρων ώστε να κατοχυρωθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης για την περίπτωση αποκλεισμού από τις αγορές, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη προκάλεσε με τους άτσαλους χειρισμούς της και τον τρόπο που εξήγγειλε απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, «επιστροφή στη κανονικότητα με σύνεση και ασφάλεια», υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Διαβάστε την ανάλυση του TVXS.

3. Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έντονοι «διαξιφισμοί» μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Εκθέτει τον Ματθαιόπουλο έγγραφο της ασφάλειας Ακροπόλεως. Μια ληστεία που συνέβη το 2005 «καίει» τον εκτελούντα χρέη «υπαρχηγού» της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Ads

5. Χαράτσι ελέω… ανάπτυξης καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στην Ε.Ε.. Διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου της Κομισιόν οδηγεί σε οργισμένη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ποιοι είναι οι «Νικητές» και ποιοι οι «Ηττημένοι» μέσα στην Ευρώπη των 28.

6. Σε τροπικούς παραδείσους φορολογείται η Eldorado. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους μέσω των νέων ρυθμίσεων που ψηφίζονται στη Βουλή, η Eldorado Gold που βγάζει κυριολεκτικά χρυσάφι από τις Σκουριές δεν φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στον όχι μόνο τουριστικό αλλά και φορολογικό παράδεισο των νήσων Μπαρμπέιντος.

7. Μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό της κυπριακής κυριαρχίας στην ΑΟΖ της, στέλνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν από χθες στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

8. Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για εθνική συνεννόηση στο ζήτημα του χρέους, ζητά ο Φ. Κουβέλης. Έκανε λόγο για αναζήτηση θεσμικού τρόπου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

9. Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση. Το 47% δηλώνει επίσης πως υπάρχει βάση στις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στο ερώτημα αν επιθυμούν πρόωρες εκλογές ή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντούν «εκλογή του Προέδρου».

10. Διαβάστε επίσης για το 1 εκατ. αστέγων που ξενυχτούν καθημερινά στους δρόμους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων, αλλά και για το χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ, όπου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, λόγω χρεών της πόλης προς την εταιρεία ύδρευσης. Τέλος διαβάστε για το «σκοτεινό πρίγκιπα» του Χόλιγουντ, Walt Disney, που μια μέρα σαν κι αυτή, πριν από 70 χρόνια, κατέδιδε στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων καλλιτέχνες ως κομμουνιστές.

*Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στην Ελευθεροτυπία