Σχέδιο για την αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2012 επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το Έθνος, ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει οριζόντια περικοπή του 3% -κατά μέσο όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι ένστολοι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Ads

 

Ο αριθμός των 15.000 αποχωρήσεων έως τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο θα προκύψει από καταργήσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και μετά από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες.
 
Εντός διμήνου κάθε υπουργός θα αποφασίσει ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ το ποσοστό συμμετοχής κάθε υπουργείου στις αποχωρήσεις θα κυμαίνεται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό.
 
Έτσι, σύμφωνα με το Έθνος, το υπουργείο Εργασίας για παράδειγμα θα έχει μεγαλύτερη του 3% συμμετοχή, λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.
 
Από τις απολύσεις θα εξαιρεθούν οι ένστολοι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, όχι όμως και οι υπάλληλοι στην Παιδεία και την Υγεία.
 
Έτσι από το σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, εάν αφαιρεθούν οι 150.000 ένστολοι, υπολείπονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πλέον των περίπου 100.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ), από τους οποίους θα επιλεγούν οι 15.000 (το 3% κατά μέσον όρο επί του συνόλου των υπαλλήλων) που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.
 
Στην πρώτη γραμμή των αποχωρήσεων βρίσκονται οι 1.400 υπάλληλοι των υπό κατάργηση Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι 1.180 εργαζόμενοι στα 59 δημόσια ΚΤΕΟ, καθώς και εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση.
 
Οι υπάλληλοι σε φορείς και υπηρεσίες που καταργούνται θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας για 12 μήνες, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους και εν συνεχεία θα απολύονται.
 
Το Έθνος κάνει λόγο και για κρυφές απολύσεις.
Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων.
 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται η εφημερίδα, η επόμενη μέρα που φέρνει η νέα μνημονιακή σύμβαση θα υποχρεώσει υπουργεία και φορείς να λειτουργήσουν με βάση τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος.
Έτσι, εάν οι δαπάνες τους είναι αυξημένες, τότε οι πολιτικές ηγεσίες και οι διοικήσεις των οργανισμών θα πρέπει -εάν δεν «βγαίνουν» οικονομικά- να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.