Οι εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ενόψει του νέου ελέγχου από την τρόικα στις 21 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν έντεκα υπουργοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο «θα δει προσωπικά». 

Ads

Διαβάστε επίσης: Tvxs Ρεπορτάζ: Η κυβέρνηση μεταξύ ανταρτών και Τρόικας

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Ωστόσο μετά τη σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου «συζήτησαν για όλα τα θέματα» όπως ανέφεραν πηγές από της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη, οπότε και θα συζητήσουν το ζήτημα των πλειστηριασμών. 

Μεταξύ άλλων οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να συζήτησαν για το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για εκκρεμή ζητήματα εν όψει της επανόδου των ελεγκτών της τρόικας στην Ελλάδα, όπως το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι η νέα προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα να παρουσιαστεί πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ads

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί αυθημερόν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την κατάσταση στην Αίγυπτο.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε τα προαπαιτούμενα ανά υπουργείο για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο είναι οι προετοιμασίες. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κάλυψη των δεσμεύσεων και την πορεία του έργου των υπουργών. Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς αν και είναι ακόμα καλοκαίρι πρέπει να επισπεύσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το θετικό μας έργο.
 
«Θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου, σημειώνοντας πως έχει γίνει αρκετή δουλειά. Όσο για το αν η ελληνική πλευρά ανοίξει τη συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου, ανέφερε πως η απόφαση του Eurogroup εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό, είπε, «είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε», αλλά «έχουμε θετικές ενδείξεις».
 
«Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά και δεν αλλάζει τίποτα» τόνισε εξερχόμενος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
«Συζητήσαμε τις δράσεις όλων των υπουργείων, θα είμαστε μέσα σε όλα τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και προσθεσε πως κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει. καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.
 
«Μας περιμένει πολλή δουλειά», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: «αφενός να δώσει όσο πιο πολλές αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αφετέρου να δημιουργεί προϋποθέσεις και να προχωρεί στα ζητήματα της ανάπτυξης».
 
Nωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε πως η αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία θα αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο. «Στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινωνία, κυρίως σε εκείνους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι για πολλά πολλά χρόνια κινούνται σε ένα περιβάλλον ασυνέπειας απέναντι στο κράτος», δήλωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει:
 
«Το πρόστιμο, πραγματικά, φτάνει στα όρια του εξοντωτικού. Πιστεύω, όμως, ότι θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, γιατί από εδώ και πέρα όποιος σκεφτεί να παρανομήσει στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας αδήλωτους εργαζόμενους, θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές. Το πρόστιμο, πραγματικά, είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να τους βάλει όλους, αυτούς που μέχρι τώρα ήταν ασυνεπείς, σε σκέψεις εάν το επιχειρήσουν ξανά. Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα πιάσει τόπο».
 
ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνουν την πορεία τους προς τον γκρεμό
 
«Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιτάχυνση της πορείας προς τον γκρεμό για την ίδια την κυβέρνηση», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
 
«Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες λίαρ τζετ, οι κατασχέσεις σπιτιών, συνιστούν το τρίπτυχο της απόλυτης και εμμονικής υποταγής σε μια πολιτική που έχει φτάσει στα όριά της και ήδη έχει απωλέσει και τα τελευταία καύσιμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησής της στην κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
 
«Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία και να στηρίξει μια διαφορετική πορεία της χώρας σε μια κοινωνικά δίκαιη και ριζοσπαστική κατεύθυνση».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να ματαιώσει κάθε αλλαγή και όσο βλέπει ότι δεν του βγαίνει, τόσο οι εμμονές του φθάνουν σε παραλήρημα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Λυπούμαστε για το κατάντημά του, αλλά η Ελλάδα του αύριο δεν μπορεί να περιμένει», συμπλήρωσε.
 
Η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι μια χώρα χωρίς σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, με εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους. Τη μάχη για να μη γίνουν πραγματικότητα τα οράματα της κυβέρνησης Σαμαρά, θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε, ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.
 
«Αν η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του  προγράμματος προσαρμογής, χωρίς καμιά αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τότε η τρόικα ενθαρρύνεται να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής», τονίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
 
«Πρέπει να αποκρουστούν οι ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας, καθώς και οι πιέσεις της για τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά  ουσιαστικές αλλαγές  στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε αυτό  να συνδεθεί με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την  ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία», σημειώνει.
 
«Τα σπίτια των Ελλήνων “παίχθηκαν” σε κυβερνητική σύσκεψη one hour stand», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«Η επίσπευση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις υπαλλήλων, τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού στα ακίνητα, τη νέα μείωση σε συντάξεις και την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα που φτάνει μέχρι και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, πρέπει να βρει αντιμέτωπο όλο το λαό σα μια γροθιά», υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ καλώντας σε συμπόρευση μαζί του, ώστε «να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα», αλλά και για «να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία».