Η ανυπακοή βουλευτών της συμπολίτευσης που αντιδρούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κάνει ορατό τον κίνδυνο κυβερνητικού ατυχήματος το φθινόπωρο. Τον κόμπο αυτό θα προσπαθήσουν να λύσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο σε συνάντηση που θα έχουν στη διάρκεια της εβδομάδας. Οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς και τη διαθεσιμότητα βρίσκονται στο φόντο και της σημερινής σύσκεψης “μνημονιακής εγρήγορσης” στο Μαξίμου. Γράφει η Αγγελική Σπανού

Ads

Είναι, πάντως, ενδεικτικό αμηχανίας το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις των βουλευτών Θ. Τζάκρη και Μ. Κασσή (στον ΑΝΤ1 και στον Real αντίστοιχα) που διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια ρύθμιση ακόμη και αν τίθεται θέμα απώλειας της δεδηλωμένης. Μέχρι στιγμής διψήφιος αριθμών βουλετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει ανάλογη πρόθεση, ενώ συζητήσεις γίνονται και μεταξύ άλλων βουλευτών που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια αλλά και δεν έχουν οριστικοποιήσει τη στάση τους αναμένοντας την τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου.

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα κίνημα βουλευτών υπέρ της παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τρομάζει τα επιτελεία Σαμαρά-Βενιζέλου, που γνωρίζουν ότι στις 23 Αυγούστου θα συζητηθεί στη Βουλή τροπολογία με αυτό το περιεχόμενο που έχει καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με την σημερινή, πρωινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων που εμπλέκονται στην εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων ξεκινά η προετοιμασία του εδάφους για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα που θα επιστρέψει στην Αθήνα το φθινόπωρο.

Ads

Στη σύσκεψη θα μετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες, από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι την επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες και από το σχέδιο “κινητικότητας” στο Δημόσιο μέχρι τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Για την Παρασκευή προγραμματίζεται συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που θα επικεντρωθεί ειδικά στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και ζήτημα τιμής για την Τρόικα που επιμένει σε απολύσεις εδώ και τώρα.

Μέχρι τις 23 Αυγούστου, ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του πλήρη κατάλογο με τις θέσεις και υπηρεσίες/οργανισμούς που θα καταργηθούν, ώστε στη συνέχεια να συγκεκριμενοποιηθούν τα ονόματα όσων θα βγουν στη διαθεσιμότητα (12.500 έως τέλος Σεπτεμβρίου).

Οι σύντομες διακοπές των κυβερνητικών στελεχών την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγιναν στην αναμενόμενη δεκαπενταυγουστιάτικη ησυχία λόγω του σοκ από το θανάσιμο άλμα του 19χρονου από το τρόλεϊ, του μπλακ άουτ στη Σαντορίνη και της αναγκαστικής παραίτησης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποκάλυψη της “δωρεάν πτήσης” με το lear jet του νέου ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ. Και τα τρία αυτά γεγονότα θύμισαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ένα περιβάλλον τόσο βαρύ υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να αποκτήσουν δυναμική παράφρονος μεταβλητής.

Το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι μια οδηγία επιτάχυνσης και συνέπειας στην εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Τρόικας. Η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου θα δρομολογηθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης του ελληνικού ζητήματος, που θα περιλαμβάνει και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να μην υπάρχουν κενά, παλινωδίες και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συμβατικών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς προκειμένου να έχει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα όταν θα κριθεί η “μεγάλη λύση”. 

Οι κοινωνικές/συνδικαλιστικές αντιδράσεις αναμένονται έντονες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο βαρύ θα είναι το φθινόπωρο στους χώρους της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.