Ολόκληρο το νέο βούλευμα που περιγράφει πως το σωματείο με το όνομα “ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ”, λυμαινόταν επί σειρά ετών την περιουσία του γηροκομείου Αθηνών φέρνει στο φως σήμερα το Tvxs.gr.

Ads

Το ίδρυμα που υπάρχει από το 1864, ανήκει στο σωματείο ωστόσο είναι υπό την εποπτεία του δήμου, γεγονός που έλυσε τα χέρια στον Γ. Καμίνη ώστε να τοποθετήσει προσωρινή διοίκηση ξηλώνοντας την προηγούμενη η οποία από το πρώτο βούλευμα του 2015 φαίνεται να είναι υπαίτια της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης χρημάτων. Το νέο βούλευμα που βγήκε πριν μήνες και στοιχεία του είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα 24ωρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αφού μιλάει για κακουργήματα, ενώ ζητά να ερευνηθεί το ενδεχόμενο για έσοδα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η διοίκηση του γηροκομείου, νοίκιαζε τα δεκάδες οικήματα τα οποία είχαν κάνει δωρεά ηλικιωμένοι αλλά και ευεργέτες χωρίς παραστατικά. Μία από τις υποθέσεις που ερεύνησαν οι ελεγκτές είναι η περίπτωση του Notos Gallery μέρος του οποίου ανήκει στο γηροκομείο Αθηνών. Η πρώην διοίκηση αρνιόταν να συνάψει σύμβαση  και αποκαλύφθηκε πως τα χρήματα του ενοίκιου πήγαιναν κατευθείαν σε τράπεζα που εξυπηρετούσε δάνειο πολλών εκατομμυρίων που είχε πάρει η διοίκηση του γηροκομείου, δηλαδή το σωματείο. Εκκρεμούν δε χρέη πολλών εκατομμυρίων σε ΙΚΑ και ΔΕΗ. Κι ενώ η διοίκηση του σωματείου έπαιρνε δάνεια εκατομμυρίων, κανείς έως το 2015 δεν ερεύνησε γιατί ηλικιωμένοι φυτοζωούσαν και διαβιώναν  σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο πρώην πρόεδρος του σωματείου και αρχιμανδρίτης Νικόλαος Προκοπίου Μπούμπας αλλά και άλλα μέλη της πρώην διοίκησης όπως ο Αντώνης Διονυσόπουλος και ο Εμ. Γρινιεζάκης, κατηγορούνται για απιστία, υπεξαίρεση και απείθεια κατ’εξακολούθηση. Το απόστημα έσπασε η ταμίας Πολυξένη Πρατσάκου, η οποία βρήκε το θάρρος να καταθέσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία που βρήκε στο σωματείο και της κίνησαν υποψίες.

Ads

Από τα στοιχεία που κατέθεσε τότε η κυρία Πρατσάκου φαινόταν πως ήδη η διοίκηση του γηροκομείου χρωστούσε στο ΙΚΑ σχεδόν 5 εκ. ευρώ, στη ΔΟΥ 2.5 εκ. ευρώ, στους εργαζόμενους 4.5 εκ. ευρώ και στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων που διαχειριζόταν πάνω από 8.5 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα  από μισθώματα που εισέπραττε το σωματείο από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων δεν κατατίθεντο από τους μισθωτές των ακινήτων στον ειδικό λογαριασμό όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις αλλά σε κοινό λογαριασμό του σωματείου ή στο ταμείο του! Στο βούλευμα αναφέρεται ότι το ίδρυμα έχανε χρήματα από τη μη είσπραξη μισθωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις. Τι συνέβαινε; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα πως διαμερίσματα που ήταν δηλωμένα ως κενά, δεν ήταν. Διαπιστώθηκε πως είχαν διατεθεί σε άγνωστα πρόσωπα.

Είναι τρομακτικό το γεγονός πως απ’ότι φαίνεται κάποιοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος των ηλικιωμένων ανθρώπων, γι’αυτό και όπως μας λένε μέλη της νέας διοίκησης, το πρώτο τους μέλημα ήταν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ουσιαστικής φροντίδας στο γηροκομείο. 

Ολόκληρο το βούλευμα