Τέλη χρήσης Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης, τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αύξηση φόρων σε βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε ποτά, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνει το τελικό πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup.

Ads

Το νέο πακέτο φόρων, το οποίο θα εφαρμοστεί παράλληλα με τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και επιχειρήσεων και τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, περιλαμβάνεται η «’Εκθεση Συμμόρφωσης» (Compliance Report) που συνέταξε η Κομισιόν για την Ελλάδα, που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και την οποία δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, κάνει αποτίμηση των έως τώρα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα δημοσιονομικά – φορολογικά μέτρα, πέραν εκείνων που περιλαμβάνει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι θα συμπεριληφθούν σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016 και θα εφαρμοστούν από το τρέχον έτος.

Ads

Ειδικότερα, αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ – των 5,4 δισ. ευρώ – καλύπτεται κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) με μέτρα άμεσης φορολογίας και κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ καλύπτεται με τις εξής πρόσθετες παρεμβάσεις:

* 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατομμύρια ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από το 23%.
* 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από την μείωση του μισθολογικού κονδυλίου στο δημόσιο. Στην έκθεση δεν αναφέρονται οι ακριβείς πηγές αυτής της εξοικονόμησης, με βάση τις πληροφορίες ωστόσο θα προέλθουν κατά βάση από τα ειδικά μισθολόγια.
* 0,6 % του ΑΕΠ (1,06 δισ. ευρώ) από αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών.

Οι νέοι έμμεσοι φόροι

Συγκεκριμένα, η εν λόγω λίστα των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει:

*Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη.
*Κατάργηση της έκπτωσης 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.
*Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού.
*Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
*Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
*Επιβολή ενός μόνιμου φόρου 35% επί των μεικτών κερδών από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
*Επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου.
*Επιβολή τέλους 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.
*Αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Η φορολόγηση των επιχειρήσεων

Στα μέτρα αυτά προστίθεται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μεσαίων επιχειρήσεων (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) στο 29% από το 26% που είναι σήμερα για όσες εταιρείες έχουν κέρδη έως 50.000 ευρώ. Είναι η αλλαγή που προστέθηκε στο νομοσχέδιο της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών πριν αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται επίσης και η συμφωνία που επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα κόκκινα δάνεια: Η συμφωνία προβλέπει την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων, με εξαίρεση δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.