Θετικοί είναι οι περισσότεροι φορείς για το νομοσχέδιο σχετικά με την αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή. Τη διαφωνία εξέφρασε μόνο ο Γ. Πατούλης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να αξιολογούνται οι προϊστάμενοι από τους υφισταμένους τους, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση της ιεραρχίας».

Ads

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την αρμόδια επιτροπή και πλέον παίρνει το δρόμο προς την Ολομέλεια. Παρά τη θετική στάση δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα, όπως αναφέρει η Αυγή, παρουσιάζοντας τις θέσεις των φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές αλλά πάντα «στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του». Όπως είπε «δεν θέλω να ταυτίσω τον εαυτό μου με μια τάχα μου μεγάλη μεταρρύθμιση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αναδείξουμε το υπάρχον δυναμικό του Δημοσίου».

Ο Στ. Κουτσιουμπέλης από την ΑΔΕΔΥ ζήτησε αναθεώρηση της βαρύτητας της συνέντευξης στην αξιολόγηση, τοποθετούμενος θετικά με κάποιον «δισταγμό» σχετικά με την εισαγωγή της ως κριτήριο.

Ads

Και ο Σπ. Τσουκαλάς, εκ μέρους των απόφοιτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ζήτησε μείωση του συντελεστή της συνέντευξης, όπως και να μην εφαρμοστεί στην πρώτη περίοδο του νόμου, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανώνυμης αξιολόγησης από υφισταμένους προς προϊσταμένους.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου εξέφρασε τη συμφωνία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με την αξιολόγηση και ζήτησε να τοποθετούνται και πρώην αιρετοί στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου, χαιρέτησε τη «θετική αντιμετώπιση του δημόσιου υπαλλήλου» από το νομοσχέδιο, ενώ ο Δ. Θέος, εκπρόσωπος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ’97-’98, υπογράμμισε τη δικαίωση του αγώνα των επιτυχόντων καλώντας τα κόμματα που δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημά τους, να αναγνωρίσουν το λάθος τους ψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο.

Η Αν. Γιαννοπούλου, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, παρατήρησε ότι διατηρούνται προβλήματα ερμηνείας σχετικά με την αναγνώριση της διετίας της διαθεσιμότητας, αναγνωρίζοντας παρ’ όλα αυτά ότι το συγκεκριμένο άρθρο «βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Τέλος τη διαφωνία του με την αξιολόγηση προϊσταμένων από υφισταμένους εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει στην κατάργηση της ιεραρχίας και θα ευνοήσει τη συναλλαγή προϊσταμένων με υφισταμένους.