Από την – άκαρπη – συνάντηση της Φραγκφούρτης στα δείπνα των Βρυξελλών περνά η προσπάθεια απεμπλοκής της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μια προσπάθεια που εξακολουθεί να προσκρούει στην ανοιχτή κόντρα Ευρώπης και ΔΝΤ.

Ads

Βασικό σημείο της κόντρας παραμένει η απόσταση μεταξύ του Ταμείου και του ευρωπαϊκού άξονα των θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM – για το ύψος του δημοσιονομικού κενού την επόμενη τριετία και, κατ΄επέκταση, για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου που, κατά πληροφορίες, θα γίνει πιθανότατα απόψε, σε δείπνο στις Βρυξέλλες παρουσία του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Ο Πολ Τόμσεν είναι το πρόσωπο που ναρκοθέτησε δημόσια την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, δημοσιεύοντας το περίφημο άρθρο που, ουσιαστικά, ζητά από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα έως και 9 δις μέχρι το 2019 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η άκαμπτη στάση του Ταμείου έχει φέρει στο προσκήνιο εισηγήσεις ακόμη και για «μη ενεργό παρουσία του ΔΝΤ» στο τρίτο Μνημόνιο, με την Κομισιόν να συζητά προτάσεις ακόμη και για ξεχωριστή παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που βλέπει θετικά και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο με δεδομένη την έως τώρα εμμονή της Γερμανίας στην πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Η στάση του Βερολίνου θα είναι εκείνη που θα παίξει και τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, με τους οιωνούς από την Γερμανία να φέρουν πάντως την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόθυμους για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα τουλάχιστον στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

«Ευελιξία» Βερολίνου στο ασφαλιστικό

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γερμανικου υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο θα ήταν ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μια λογική λύση», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η  Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Επικαλούμενο, δε, καλά πληροφορημένη πηγή, το Bloomberg μεταδίδει πως το το Βερολίνο, το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.