Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δίνει το πράσινο φως για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Ads

Σε λίγες επίσης ημέρες ξεκινά το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ με κύριο αίτημα την απελευθέρωση της χρήσης της κάνναβης με βασικό επιχείρημα τα επιτυχημένα αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού.

Με αυτή την αφορμή, βρήκαμε τον γιατρό Γιώργη Οικονομόπουλο και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιατρική κάνναβη.

image

Ads

Ο εγκέφαλος παράγει τη δική του κάνναβη;

Το κορμί μας παράγει την κάνναβη. Σε όλο μας το σώμα υπάρχει το ενδοκανναβιδοειδές σύστημα που είναι ο ρυθμιστής της ομοιόστασης, δηλαδή της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράγει ενδοκανναβιδοειδή που προσλαμβάνονται από συγκεκριμένες «κλειδαριές» στο σώμα μας. Από τις ίδιες αυτές «κλειδαριές» προσλαμβάνονται και τα φυτοκανναβιδοειδή, τα συστατικά της κάνναβης δηλαδή. Για αυτό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες το φυτό για πολλές διαταραχές, όπως φλεγμονές, σπασμούς, πίεση, πόνους και λοιπά.

Ποια είναι τα συστατικά των φαρμάκων που παράγονται από κάνναβη;

Αυτά που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής έχουν τα συστατικά του φυτού. Όταν νομιμοποιηθεί επίσημα και από τον ΕΟΦ, θα έχει και συνθετικά συστατικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Είναι συστατικά που βοηθούν σε ασθένειες πρωταρχικά. Ύστερα υπάρχουν και συστατικά που χρησιμοποιούνται σε κρέμες, αρώματα και άλλα καλλυντικά.

Σε ποιες ασθένειες έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα;

Γλαύκωμα, σκλήρηνση κατά πλάκας, επιληψία, νόσο του Κρόν, κάποιους καρκίνους… Η κάνναβη δεν κάνει τίποτα. Το ενδοκανναβιδοειδές σύστημα τα κάνει όλα, και η κάνναβη το μιμείται και το ενισχύει. Υπό περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί και σε παιδιά, καθώς αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικά την παιδική επιληψία.  

Υπάρχει συνιστώμενη δόση;

Εκτός από τις ψυχώσεις και τους καρκίνους, τα κανναβιδοειδή είναι εξατομικευμένα. Συνήθως με πολύ μικρές δόσεις βλέπουμε αποτελέσματα. Στις επιληψίες, για παράδειγμα, με μια-δυο σταγόνες CBD σταματούν τελείως οι κρίσεις. Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν δέκα σταγόνες, αυτό όμως μπορούν να το ρυθμίσουν και οι ίδιοι οι συγγενείς του ασθενούς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών;

Τα φυσικά προϊόντα, και όχι τα συνθετικά, δεν έχουν καμία παρενέργεια. Ρίχνουν ελαφρά την πίεση για κανά δυο ώρες και τα ψυχοτρόπα συστατικά προκαλούν την λεγόμενη… μαστούρα!

Ο Ιατρικός Σύλλογος τι λέει για όλα αυτά;

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μέχρι πέρυσι υποστήριζε πως δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα, όμως τώρα βγήκε το Υπουργείο Υγείας και είπε τα αντίθετα…

Υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στην Ελλάδα;

Η «ειδίκευση» σε αυτόν τον κλάδο έρχεται με τα δείγματα γραφής. Δηλαδή με τα επιτυχημένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Με αυτή την έννοια δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα πλατιά ιατρική εργασία με την θεραπευτική κάνναβη. Ελπίζουμε να υπάρξει στο μέλλον.

Εν τέλει, πρέπει να υπάρξει η άρση της απαγόρευσης;

Θέλει και ερώτημα;