1.Δεν άφησε αναπάντητες τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε τη Δευτέρα από υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο Ζάππειο για την 40η επέτειο του ΠΑΣΟΚ. «Είδαμε την ευτέλεια των κλακαδόρων. Οι αντιδημοκρατικές αυτές συμπεριφορές καμία πολιτική, αισθητική και ηθική σχέση δεν έχουν με τη Δημοκρατική Παράταξη», τόνισε και συμπλήρωσε σκωπτικά για την απουσία Παπανδρέου ότι «δυστυχώς έπρεπε να παρευρεθεί σε σεμινάριο». Στον Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική λέγοντας ότι «Είδαμε που μας έφτασε το λεφτά υπάρχουν».

Ads

2.Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές της ΝΔ και η οποία προβλέπει απαλλαγές από φόρους και γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ιερά Κοινότητα και τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

3.Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε σε απολογία τα κανάλια ΝΕΡΙΤ, Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΙ, E Channel και Μακεδονία TV προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το ότι παρέλειψαν να μεταδώσουν την είδηση της τροπολογίας που εξυπηρετεί τα δάνειά τους. Οι καναλάρχες έχουν προθεσμία εντός πέντε ημερών για να απολογηθούν. 

4.Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στον επικοινωνιακό χειρισμό της ανασκαφής της Αμφίπολης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολιτική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού ευρήματος και υπενθυμίζοντας ότι πίσω από τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κρύβονται τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στα οποία προστίθεται ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ με τον οποίο καταργούνται μονάδες. Η κυβέρνηση μετατρέπει «τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι», αναφέρει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. 

Ads

5.Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα των ιστορικών η προσθήκη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη, της ποινικοποίησης της άρνησης γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή, μεταξύ των οποίων η γενοκτονία των Ποντίων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας. Όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ιστορικός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός στα ζητήματα γλωσσικής και θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, «δημιουργείται ένα τρομερό προηγούμενο», καθώς πλέον, «η πολιτική εξουσία ορίζει την ιστορική αλήθεια», «την αλήθεια ενός επιστημονικού αντικειμένου».

6.Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας πως ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή, όταν και θα πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες στο Μίνσκ της «ομάδας επαφής».

7.Γνήσιο θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση το νέο βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανικού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από τζιχαντιστές.

8.Παράνομη έκρινε ο Άρειος Πάγος την απόλυση κατά τη διάρκεια της θερινής άδειας, ωστόσο έκρινε νόμιμη την απόλυση κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας. Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει 67χρονος, του οποίου καταγγέλθηκε η εργασιακή του σύμβαση ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια.

Διαβάστε επίσης πόσα δισεκατομμύρια δολάρια αποφέρει ετησίως η σύγχρονη σκλαβιά στο καθεστώς της οποίας βρίσκονται 21 εκατ. άνθρωποι αλλά και για το εάν η επιστήμη της υγείας και η βιομηχανία του φαρμάκου θα βάλει ένα τέλος στην χρήση των πειραματόζωων