Γνήσιο θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση το νέο βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανικού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από τζιχαντιστές.

Ads

 
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το βίντεο είναι γνήσιο. Σε αυτό, ο Σότλοφ – που είχε παρουσιαστεί ως επόμενο θύμα στο πρώτο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ – αποκεφαλίζεται από έναν μαυροφορεμένο τζιχαντιστή με βρετανική προφορά, πιθανώς τον ίδιο με τον «δήμιο» στο πρώτο βίντεο.


 

Στην πρώτη του αντίδραση, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε μιλήσει, επιφυλασσόμενο τότε για τη γνησιότητα του βίντεο, για πράξη ωμότητας.
 
Για τραγωδία μίλησε η οικογένεια του Σοτλόφ, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι δείχνει αποδοχή της αυθεντικότητας του βίντεο. Εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε πως δεν θα γίνει πάντως άμεσα δημόσια δήλωση.
 
Στο μεταξύ σε νέο βίντεο παρουσιάζεται τρίτος όμηρος, Βρετανός. Το Λονδίνο, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ομήρου, ανέφερε ότι εδώ και καιρό παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά επέλεξε να μην κάνει ανακοινώσεις.
 
«Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον αναφερόμενο αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.