1.Μεταπολίτευση… σαράντα ετών: Άρθρα, συνεντεύξεις, αναλύσεις στο μεγάλο, πολυήμερο αφιέρωμα του tvxs για τη μεταπολίτευση

Ads

 
2.Ξεπέρασαν τους 730 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 17η ημέρα. Οι δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν σχολείο που χρησιμοποιούσε ο ΟΗΕ για καταφύγιο. Πάνω από 15 οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες από την επίθεση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Πορείες διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
3.Την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα για την υπόθεση του σκανδάλου των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο. Μπορούν να κάνουν έφεση εντός επτά ημερών. Από την Ελλάδα διαμηνύεται ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα προφυλακιστούν.
 
4.Με σπασμωδικές κινήσεις προσπάθησε η ΝΔ να απαντήσει στις αιχμηρότατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας για την υποχώρηση της δημοκρατίας και της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού «που τραυματίστηκε βαρύτατα» εξ αιτίας και «του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας». Το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε -και δικαιολογημένα- ότι ο Κ. Παπούλιας αναφερόταν τόσο στις συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όσο όμως και στην ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγού που έχει υποβαθμιστεί και εξ αιτίας της στάσης -ή της απουσίας- του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Κάτι που του προκάλεσε πανικό.
 
5.Νέο ατύχημα με επιβατικό αεροσκάφος. Έπεσε στο Μάλι εξαιτίας – σύμφωνα με τα στοιχεία – κακοκαιρίας. Μετέφερε 116 επιβάτες.
 
6.Με θρησκευτική διαταγή το Ισλαμικό Κράτος επέβαλε την κλειτοριδεκτομή σε όλες τις γυναίκες της Μοσούλης στο Ιράκ ηλικίας 11-46 ετών. Άμεση αντίδραση ζητά ο ΟΗΕ για τις 4 εκατομμύρια γυναίκες που απειλούνται από το μέτρο των τζιχαντιστών.
 
7.Διοικητική προανάκριση για να διαπιστωθεί εάν το γραφείο της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της τετραπληγικής γυναίκας που πέθανε λίγο αφότου της κόπηκε το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό, ξεκίνησε η Επιχείρηση. Παρέμβαση της δικαιοσύνης ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
 
8.Ο θάνατος τετραπληγικής αφού της έκοψαν το ρεύμα θύμισε με πολύ δραματικό τρόπο την σκοτεινή πλευρά του «success story». Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τραγικές προσωπικές ιστορίες και αντιμετωπίζει ως λαϊκιστική υστερία την έμφαση στην καταμέτρηση των θυμάτων του μνημονίου, που όμως τα βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ο συμβολισμός είναι βαρύς στην επέτειο 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τον Κάρολο Παπούλια να παραδέχεται στο μήνυμά του ότι η κρίση έφερε πολλαπλά χτυπήματα στην ελληνική δημοκρατία, κάνοντας ειδική αναφορά στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.