1. Στο 6% το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ – Αποδοκιμασία Γιούνκερ. Με 6% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Anlysis για το Tvxs.gr, ενώ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά με τη ΝΔ ανέρχεται στις 7,5 μονάδες. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται οριακά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ωστόσο περισσότερο ενισχυμένη εμφανίζεται η ΝΔ που φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την συσπείρωσή της. 

Ads

2. Σφαγή μαθητών από Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Πάνω από 140 άνθρωποι στην πλειονότητά τους (132) μαθητές, ανήλικοι και ενήλικοι, σκοτώθηκαν στο Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες σπουδαστές. Πολλοί από τους μαθητές εκτελέστηκαν, όπως μαρτυρούν οι σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος. Πάνω από 200 είναι οι τραυματίες πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι έξι ταλιμπάν που πραγματοποίησαν την ένοπλη επίθεση σκοτώθηκαν μετά από επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

4. Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, περί κινδύνου ρευστότητας στην αγορά από τις πολιτικές εξελίξεις. «Προβοκάτορα» τον χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας «θεσμική εκτροπή». Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των δηλώσεων Στουρνάρα, συναντήθηκε εκτάκτως την Τρίτη με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλου, σχετικά με την εμπειρία του 2012. Ο Γιώργος Προβόπουλος άδειασε τον Γιάννη Στουρνάρα για την παρέμβασή του. 

5. Κινδυνολογία εκτός ελέγχου. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα: Οι παρεμβάσεις των θεσμικών εταίρων και πιστωτών, οι απειλές του διοικητή της ΤτΕ Γ.Στουρνάρα ότι μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά, οι κραυγές της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι οι εκλογές σημαίνουν πιστωτικό γεγονός. Η πίεση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα γίνεται όλο και πιο ακραία, ενώ ακόμη μένουν δύο εβδομάδες μέχρι την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στις 29 Δεκεμβρίου. Ποιες είναι οι προθέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών; Διαβάστε αναλυτικά τα “ναι”, τα “όχι” και τους αναποφάσιστους. 

Ads

6. Ο Μοσκοβισί τα ψιλογυρίζει. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που τη Δευτέρα επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit, δήλωσε την Τρίτη πως δεν τίθεται υπό αίρεση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συντασσόμενος με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν. «Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας πως χωρίς την ΕΕ η Ελλάδα θα κατέρρεε. Ωστόσο δεν παρέλειψε, και πάλι, να εκφράσει τις «κυβερνητικές προτιμήσεις του». Σημειώνεται πως και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του περί επιθυμίας του να είναι “οικεία” πρόσωπα στην εξουσία στην Ελλάδα απορρίπτοντας της “ακραίες δυνάμεις”. 

7. Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μακράς διάρκειας και προληπτική γραμμή στήριξης συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προτείνει κατάργηση φοροαπαλλαγών και πρόωρων συντάξεων. 
 
8. Επιχείρηση συγκάλυψης της δράσης των νεοναζί. Η πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος καταγγέλλει προσπάθεια των διωκτικών μηχανισμών «να κλείσουν όσες υποθέσεις είναι ανοιχτές και να συγκαλύψουν την εγκληματική δράση» της Χρυσής Αυγής. Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία κραυγαλέα περίπτωση συγκάλυψης είναι πως η δικογραφία για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10 Ιούλη 2013 από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης υπό την ηγεσία του Λαγού και του Μίχου στάλθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών. Σημειώνεται πως οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έλαβαν άδεια για να συμμετάσχουν την Τετάρτη στην ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

9. Σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και «συναισθηματικούς» λόγους απέδωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ελεύθερη πτώση που καταγράφει το ρούβλι, το ρωσικό νόμισμα. Ο τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, Πάνος Παναγιώτου*, σε άρθρο του τονίζει πως οι κυρώσεις της Δύσης και η βουτιά των τιμών του πετρελαίου δεν είναι τα μόνα προβλήματα για την Ρωσία και εκτιμά πως φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που όλοι θα μιλούν για μία νέα «ρωσική κρίση».

8. Οι Έλληνες είναι οι πιο δυστυχισμένοι πολίτες της Ευρώπης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη ζωή και την εργασία τους. 

10. Σε σοκ βρίσκεται η Αυστραλία μετά την τραγική κατάληξη της ομηρίας 15 ανθρώπων από Ιρανό τζιχαντιστή που σημειώθηκε χθες σε καφετέρια στο Σίδνεϊ. Οι όμηροι παρέμειναν υπό την απειλή του ενόπλου για πάνω από 15 ώρες ενώ δυο από αυτούς, όπως και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους. Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν στην καφετέρια του Σίδνεϊ. Δείτε καρέ – καρέ την επέμβαση. Η υπόθεση ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα αντιτρομοκρατικά μέσα και την ασφάλεια στη χώρα. 

11. Ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών είναι ο πατέρας του παιδιού, που έφερε χθες Δευτέρα στον κόσμο ένα 11χρονο κορίτσι Ρομά από την Κρήτη, με τη μητέρα της ανήλικης να υποβάλει μήνυση εναντίον του. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων η 29χρονη μητέρα του μικρού κοριτσιού ισχυρίστηκε πως τα δύο παιδιά είχαν συγγένεια εξ αγχιστείας – ο 14χρονος είναι γιος της γυναίκας του θείου της 11χρονης. Ο 14χρονος φαίνεται πως έχει διαφύγει στην Ρουμανία, για να αποφύγει τη σύλληψη.

Τέλος διαβάστε ποιες ήταν οι κορυφαίες αναζητήσεις στο Google για το 2014 και δείτε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα του Δημήτρη Θεοδόση για τους τοίχους της Αθήνας που αντιστέκονται στο φόβο. 

* Σκίτσο του Αρκά