Την επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την κίνηση της ΠΝΟ να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία, από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης ως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής. Η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 06.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ η επίδοση των φύλλων επίταξης ξεκινά άμεσα. Σε δηλώσεις του ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο». Από την πλευρά τους, οι ναυτεργάτες δείχνουν αμετακίνητοι με τον πρόεδρο της ΠΝΟ, Αντώνη Νταλακογιώργο να δηλώνει ότι «θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης». Σφοδρές οι αντιδράσεις για τη νέα πολιτική επιστράτευση απεργών. 

Ads

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε την επιστράτευση στο λιμάνι η οποία θα τεθεί τυπικά σε ισχύ από αύριο στις 06.00 τα ξημερώματα. Όπως εξήγησε Κ.Μουσουρούλης ήδη ξεκινάει η επίδοση των φύλλων επίταξης και μόλις τα λάβουν τα πληρώματα και οι εταιρείες μπορούν τα πλοία να αναχωρήσουν άμεσα. Διευκρίνισε δε ότι αν σε ένα πλοίο το πλήρωμα εμφανιστεί μέχρι το βράδυ (όπως για παράδειγμα με τα πλοία της Κρήτης), το πλοίο ενδεχομένως να αναχωρήσει άμεσα. 

Νωρίτερα, ο κ. Μουσουρούλης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και αφού τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του διαλόγου ο Αντώνης Σαμαράς άναψε το «πράσινο φως» για την επίταξη. 

«Όπως γνωρίζεται η ΠΝΟ αποφάσισε σήμερα με οριακή πλειοψηφία την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έντιμα και κακόπιστα προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό πολυήμερο διάλογο» τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Ads

«Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ όπου η πλειοψηφία ήταν οριακή δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο να συνεχιστεί ο διάλογος. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων και με εξουσιοδότησε για την επίταξη» υπογράμμισε ο Κ.Μουσουρούλης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και τον λαό σε μεγάλη περιπέτεια με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8

«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε ότι αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Οι ναυτεργάτες αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά, κοντά στο λιμάνι.

Αντιδράσεις

Ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιστράτευση, με αφορμή τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση διολίσθησε για μια ακόμα φορά στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και επιστράτευσε μετά τους εργαζόμενους στα Μέσα Συγκοινωνίας και τους ναυτεργάτες απεργούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες.

ΚΚΕ για την επιστράτευση των ναυτεργατών: «Η καταστολή πρέπει να αποτύχει»

Νέα απεργία παρά το τελεσίγραφο αποφάσισε νωρίτερα η ΠΝΟ

Νωρίτερα η ΠΝΟ αποφάσισε να προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης ως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης. 

Οι ναυτεργάτες που σήμερα βρίσκονταν για έκτη ημέρα σε απεργία ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».

Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών». Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, είχε ουσιαστικά προαναγγείλλει την απόφαση για πολιτική επιστράτευση τονίζοντας ότι περιμένει να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις της ΠΝΟ, διαφορετικά η κυβέρνηση θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, μετά την διαβούλευση που γίνεται με την κυβέρνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία.

Από την κυβέρνηση αναμένουν μια δήλωση από την πλευρά των ακτοπλόων για την καταβολή των δεδουλευμένων. Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες κρίνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ενώ για το ενδεχόεμνο επιστράτευσής τους λένε ότι κι άλλες φορές τους έχει συμβεί και ότι ως επιστρατευμένοι είχαν κάνει 31 απεργίες. 

Εκπρόσωπος της ΠΝΟ και ο υπουργός Ναυτιλίας είχαν χθες συνάντηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στα αιτήματα των ναυτεργατών. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε για πέντε κινήσεις που ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα οφειλόμενα στους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απευθείας από τις πιστώτριες των ακτοπλοϊκών εταιρειών τράπεζες.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δέχθηκε να ξεκινήσει συζητήσεις με την ΠΝΟ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, και θα εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Οίκου Ναύτου. Τέλος ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει κοινοτικό πρόγραμμα για την επιδότηση ναυτικής εργασίας ύψους 6 εκατ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.