Μία ευρεία «γκάμα» περίεργου λεξιλογίου είχαν επιλέξει να χρησιμοποιούν ως κωδικούς για να επικοινωνούν τα μέλη του κυκλώματος των Ρομά που έκαναν… μπίζνες με τον υλικά του ΟΣΕ.

Ads

«Πιράνχας», «σαλάμι» ή «φιστίκια» και «μαύρο-άσπρο» ήταν οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές τις λέξεις, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Το κύκλωμα αποτελείτο από τρεις εγκληματικές ομάδες, με κοινό διευθυντήριο, που σε συνεργασία με οκτώ διεφθαρμένους υπαλλήλους του ΟΣΕ, σύμφωνα με αστυνομικούς, αλλά και δύο ακόμη που κατηγορούνται και έναν υπάλληλο της ΔΕΗ έκαναν απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών εκποίησης υλικών του οργανισμού ή «δώριζαν» μεταλλικά αντικείμενα (ράγες, καλώδια, ρινίσματα) στη «Μαφία του Σκραπ».

Πιο αναλυτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν, ήταν:

Πιράνχας: Διεφθαρμένος υπάλληλος του ΟΣΕ

Με άδεια χέρια θα πάμε: Δωροδοκία

Χαρτζιλίκι-Μεροκάματο-Δωράκι: αμοιβή υπαλλήλου για να προβεί σε παραλείψεις

Ads

Πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο: 5.000 ευρώ για δωροδοκία υπαλλήλου

Σαλάμι-Φιστίκια: Μετρητά

Παιχνίδι: συμφωνία με υπάλληλο για φορτία χωρίς ζύγιση

Μαύρο-Άσπρο φορτίο: φορτίο χωρίς ζύγιση και παραστατικά

Αέρα: υπόσχεση χρημάτων ή υλικών από την εκμετάλλευση εκποιήσιμων υλικών από μέρους του πλειοδότη προς τους άλλους διαγωνιζόμενους

Μοιράδιο: χρήματα για τους άλλους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προκειμένου να μην «χτυπηθούν» μαζί τους

Μηχανηματάκι: συσκευή για τεχνική παρέμβαση στο μηχανισμό ζύγισης

Κινέζος-Μανάκι: τα ονόματα των φορτηγών για τις μεταφορές των μεταλλικών αντικειμένων του ΟΣΕ

Το «λάδωμα» των υπαλλήλων κυμαινόταν από τα 100 έως και 40.000 ευρώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, ενώ κατά μέσο όρο ο κάθε υπάλληλος του ΟΣΕ έπαιρνε 10 ευρώ για κάθε τόνο που έφθανε στα χέρια της μαφίας. Μόνο σε τρεις ταυτοποιημένες περιπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ποσότητα εκποιήσιμου υλικού υπερβαίνει τα 3.500.000 κιλά. Με βάση το χρόνο δραστηριοποίησης της οργάνωσης από τον Φεβρουάριο του 2015 προσδιορίζεται, ότι η συνολική ζημιά του ελληνικού δημοσίου ενδεχομένως να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

image

image