1. Οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικά F16 και συνετρίβη στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου το πρωί της Τρίτης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών», προειδοποιώντας την Άγκυρα με «σοβαρές συνέπειες» και καταγγέλλοντάς την ως «συνεργό των τρομοκρατών» του ISIS. Όπως είπε η Τουρκία βοηθάει οικονομικά τους τζιχαντιστές αγοράζοντας πετρέλαια. Η στρατιωτική ένταση μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας είναι πλέον, εύφλεκτη. Πρόκειται για το πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Συνεκλήθη έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. 

Ads

2. Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων. H βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε τσάντα. Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. 

3. Παραιτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Όπως ανακοίνωσε, παρέδωσε τη μεταβατική προεδρία στον Γιάννη Πλακιωτάκη τον οποίο και όρισε αντιπρόεδρο. Την παραίτηση Μεϊμαράκη ακολούθησε η παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του προέδρου της ΚΕΦΕ. Παράλληλα, πηγές από την πλευρά Παπαμιμίκου αμφισβητούν τη νομιμότητα του ορισμού από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη του Γιάννη Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου. Ο πόλεμος κηρύχθηκε, τα πρώτα βαριά πυρά εκτοξεύτηκαν ήδη, και τα στρατόπεδα στη γαλάζια αρένα παίρνουν θέσεις για την τελική αναμέτρηση. Το εάν αυτή η αναμέτρηση θα οδηγήσει και σε – επώδυνη έστω – ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας ή θα αποτελέσει και την αφετηρία διάσπασης και ανασχηματισμού του ευρύτερου συντηρητικού και κεντροδεξιού χώρου θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

4. Οι προτάσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό. Σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση που προωθείται.

Ads

5. Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα σήματα των τελών κυκλοφορίας για το 2016. Οι κάτοχοι οχημάτων με τη χρήση του προσωπικού τους κωδικού μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και μέσω της εφαρμογής να πληρώσουν και να τυπώσουν τα έντυπα.

6. Ενεργοποιείται ξανά από σήμερα η κάρτα αλληλεγγύης. Το ποσό των 16.297.480 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί σε 145.333 δικαιούχους. 

7. Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγήκε το 30% των εργοδοτών που υπέβαλε αίτηση στο ΙΚΑ. Αυτό εκτιμάται ότι οδηγεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ απώλειες για το Ταμείο λόγω αυτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους. Εν ολίγοις, ένας στους τρεις χάνει τη ρύθμιση για χρέη στο ΙΚΑ, ενώ το Ταμείο χάνει 1 δισ. ευρώ. 

8. Στους Σοσιαλιστές η εντολή για κυβέρνηση στην Πορτογαλία. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, που προέρχεται από τον δεξιό συνασπισμό, αποφάσισε να δώσει τη διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, ζητώντας όμως «εγγυήσεις πως η συμμαχία των Σοσιαλιστών με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».

9. Απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ: Η Σαουδική Αραβία βασικός χρηματοδότης τζιχαντιστών. Σε απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής διπλωματίας, το οποίο φέρει την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks, επισημαίνεται η χρηματοδότηση που παρέχουν οι Σαουδάραβες σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος.

10. Πέθανε ο «μπαμπάς» της σοκολάτας ΙΟΝ. Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 85 ετών, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και έστησε την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Ο «μπαμπάς» δηλαδή της σοκολάτας ΙΟΝ.