Μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία της ΝΔ, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, που κατηγορήθηκε από το σύνολο των υποψηφίων για την προεδρία ως ο βασικός υπεύθυνος για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε πως «κωλύεται να  προδερεύει της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ». Παράλληλα πηγές από την πλευρά Παπαμιμίκου αμφισβητούν τη νομιμότητα του ορισμού από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη του Γιάννη Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου.

Ads

«Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Άνδρας Παπαμιμίκος. Όπως είπε προέχει η ενότητα, η αποφόρτιση του κλίματος και η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Μετά την παραίτηση Παπαμιμίκου πρόεδρος της ΚΕΦΕ θα πρέπει να γίνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς ορίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνουν από την πλευρά Παπαμιμίκου εννοώντας έμμεσα πως ο κ. Πλακιωτάκης θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της ΚΕΦΕ και ο ίδιος, ως γενικός γραμματέας του κόμματος, να γίνει μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά Παπαμιμίκου αναφέρεται ακόμη πως το καταστατικό της ΝΔ προβλέπει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως μεταβατικός πρόεδρος, δεν έχει το δικαίωμα τα ορίσει αντιπρόεδρο και άρα τον διάδοχό του, αφού παραιτήθηκε. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, τότε πρόεδρο της ΝΔ, ως μεταβατικός, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ads

Διαβάστε τι προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1, όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΝΔ, «Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νόμιμα, με τον τρόπο που ορίζεται στο παρόν άρθρο» και εν συνεχεία στην παράγραφο 2 επισημαίνεται: «Ο Πρόεδρος εκλέγεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, που διενεργείται με κάλπη και ψηφοδέλτια. Η ψηφοφορία διεξάγεται στην Ελλάδα και στις χώρες στις οποίες λειτουργούν κομματικές Οργανώσεις Ελλήνων του Εξωτερικού». 

Στο άρθρο 9, παρ. 2,υποπαρ. 8: Ο Πρόεδρος «μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα.».

Παράλληλα, το άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ρητά ότι: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.».