Οδηγίες για «συνεχή παρακολούθηση του θέματος των καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και την εκδήλωση των απαραίτητων υπηρεσιακών ενεργειών», έχουν λάβει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ads

Με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, στις 28 Σεπτεμβρίου, με το οποίο ενημερώνει ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου έχουν λάβει οδηγίες για τη συνεργασία τους με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, Φορείς και τους οικείους ΟΤΑ, παρέχοντας την προβλεπόμενη συνδρομή τους σε συντρέχουσα περίπτωση. 

Ωστόσο, ο κ. Παπουτσής επισημάνει ότι «σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνονται από ομάδες ατόμων και μετατρέπονται σε «στέκια», κτίρια ιδιωτικά ή του Δημοσίου, επειδή δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τους ιδιοκτήτες τους – συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου – για την προστασία τους, τη συντήρησή τους και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εισόδου οποιουδήποτε εντός αυτών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην περιοχή της Αττικής τελούν υπό κατάληψη 20 περίπου συνολικά κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) τα οποία επιτηρούνται καθ΄ όλο το 24ωρο από τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες των αρμοδίων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προς πρόληψη – αποτροπή έκνομων ενεργειών καθώς και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων. 

Ads

Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει, επίσης, για τα υπό κατάληψη 175 δημόσια διαμερίσματα (ΚΕΔ-ΥΠΕΚΑ) από το σύνολο των 228 του συγκροτήματος των πρώην προσφυγικών κατοικιών, που περικλείονται από τις οδούς Λ. Αλεξάνδρας-Δημητσάνας-Τριχωνίδος-Δέγλερη, ότι έχει παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Το έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι υπάρχει ατολμία ως προς τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων από ομάδες αναρχικών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλά από αυτά τα κτίρια, όπως έχουν επισημάνει οι βουλευτές, ανήκουν σε Δημόσιες Υπηρεσίες ή σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες εκκένωσης τους από το φόβο του πολιτικού κόστους.