Ακήρυχτος πόλεμος με τα hedge funds «μυρίζει» πίσω από την εμπλοκή στην επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς – ένας πόλεμος, με διακύβευμα τον έλεγχο τόσο της ίδιας της τράπεζας όσο, και κυρίως, των κόκκινων δανείων.

Ads

Tην πολύμηνη μάχη παρασκηνίου, που είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, έφερε σε πρώτο πλάνο το αιφνιδιαστικό «μπλόκο» στον ορισμό ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς του Χρήστου Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος, πρώην στέλεχος της KPMG και της Standard Chartered, είχε επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού που έκανε η EgonZehnder και ο ορισμός του είχε την έγκριση τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι και ο ουσιαστικός φορέας εποπτείας των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, ο SSM απέσυρε την στήριξή του με συνέπεια να μπλοκάρει η όλη διαδικασία και το ΔΣ της Πειραιώς να μην  μπορεί χθες να προχωρήσει στον ορισμό του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου. Αντ’ αυτού, ορίστηκε ως προσωρινός αναπληρωτής Δευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Πουλόπουλος, παλαιό στέλεχος της τράπεζας.

Το «παιχνίδι» του Τζον Πόλσον

Τραπεζικοί κύκλοι βλέπουν πίσω από αυτή την εμπλοκή δάκτυλο του Τζον Πόλσον, του μεγαλοεπενδυτή των hedge fuds που ελέγχει – επισήμως τουλάχιστον – το 9,3% των μετοχών της Πειραιώς. Κατά τους ίδιους κύκλους στόχος του hedge fund του Πόλσον είναι να ελέγξει πλήρως την τράπεζα με κύριο στόχο τη μεγάλη «προίκα» και δεξαμενή των κόκκινων δανείων.

Ads

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου το 50% των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων της ελληνικής αγοράς και μεταξύ αυτών, τα πλέον δελεαστικά για τα hedge funds θεωρούνται εκείνα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και σημαντικών βιομηχανιών τροφίμων. Η πλήρης απόκτησή τους από ένα κερδοσοκοπικό fund τύπου Paulson&Co θα του έδινε τον έλεγχο μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και θεωρείται σ’ αυτήν τη συγκυρία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, καθώς μπορούν να αποδώσουν μεγάλες υπεραξίες.

Εξ ου και πηγές της αγοράς βλέπουν πλέον ανοιχτό πόλεμο, εκτιμώντας ότι η αιφνίδια αλλαγή στάσης του SSΜ μπορεί να αποτελεί συνέπεια των πιέσεων Πόλσον. Το fund του Paulson, άλλωστε, επιδίδεται εδώ και μήνες σε παρασκηνιακό lobbying, και όχι μόνον, με πρώτο στόχο το έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατομμύρια ευρώ, είναι πιθανό μέσω άλλων επενδυτικών οχημάτων να έχει αυξήσει το ποσοστό του στην τράπεζα έως και στο 15%. Φέρεται, δε, να πιέζει υπέρ της επιστροφής στη διοίκησή της του ‘Ανθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στις αρχές του έτους.

Οι κινήσεις Πόλσον, αλλά και άλλων κερδοσκοπικών funds, εκτιμάται ότι έχουν στόχο την αντικατάσταση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών από ξένα, κυρίως, στελέχη που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χιλιάδων υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για διαδικασίες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη στα funds αλλά και μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας…