Αναπόφευκτη η μετωπική σύγκρουση αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής με την Κουμουνδούρου να βρίσκει «συμμάχους» εντός της ΝΔ καθώς στο παρελθόν «γαλάζια στελέχη» που πλέον καλύπτουν υπουργικές θέσεις είχαν κατηγορήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ρόλο του στην υπόθεση. Εξάλλου το ζήτημα ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς στη δικομματική δημιουργώντας ρήγμα μεταξύ των δυο υπουργών Αβραμόπουλου – Βενιζέλου. Στο μεταξύ, ο υπ. Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για αύριο στις 13.00 συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά υψώνοντας κατά πάσα πιθανότητα τους τόνους.

Ads

 
Αναφορικά με τις δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών που εκθέτουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Γιάννης Μιχελάκης τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και την σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων:
 
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά».
 
«Είναι, άλλωστε ο ίδιος (σ.σ. Ευ.Βενιζέλος) που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».
 
Από την Κουμουνδούρου θέτουν τα εξής ερωτήματα: Τι θα πράξει η ΝΔ αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο με δεδομένο ότι δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης;
 
Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2010 ο τότε τομεάρχης της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωνε «η τροποποίηση της σύμβασης και η απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατά 800 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας».