Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη σύμβαση του 2010 για τη μεταβίβαση του 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214. Στη Βουλή είχαν ακουστεί βαριές κουβέντες και σφοδρές καταγγελίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Άμυνας τότε τον Ευ. Βενιζέλο. Με αυτή την έννοια, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την ονομαστική ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση, εφόσον καταθέσει τέτοιο αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναγγέλθηκε. Πώς θα πείσουν τους βουλευτές της ΝΔ να πάρουν πάνω τους τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη συνέβη με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Της Αγγελικής Σπανού

Ads

 
Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον πρωθυπουργό, πριν πάει στη Βουλή, από το βήμα της οποίας επιτέθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις αιχμές που άφησε σε σχέση με τους «υποβρύχιους χειρισμούς» του 2010. Επομένως, θεωρούν ότι ο Α. Σαμαράς στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο, παρόλο που το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ για να διαψεύσει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τη στάση του υπουργού Άμυνας. Στην πραγματικότητα, δεν διανοούνται ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να μη στηρίξει μέχρι τέλους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν πρόωρες εκλογές.
 
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός. Άλλος λέει ότι «Τσίπρας και Αβραμόπουλος το έστησαν μαζί», άλλος κρίνει ότι «ο Αβραμόπουλος δεν έκανε εχθρική κίνηση μόνο απέναντι στον Βενιζέλο αλλά και απέναντι στον Σαμαρά», κάποιοι αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ αφού πέφτουν ξανά πάνω του σκιές για θέματα που άπτονται της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και μάλιστα στο φορτισμένο – λόγω Τσοχατζόπουλου – πεδίο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
Η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί σε σκληρή γραμμή, θυμίζοντας τις ευθύνες Αβραμόπουλου για το αδιέξοδο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Να βρει λύση και να αφήσει το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου και αναφέρονται στην εμπλοκή που υπάρχει λόγω προστίμου 500 εκ ευρώ από την ΕΕ για τις  κρατικές ενισχύσεις προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και λόγω απαγόρευσης από την Κομισιόν να γίνεται οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα ή να ναυπηγούνται πλοία από ξένες χώρες για 15 χρόνια. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι είχε γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου γι’ αυτό το θέμα, είχαν δοθεί οδηγίες στον υπουργό Άμυνας, που μετακόμισε στο Πεντάγωνο από το υπουργείο Εξωτερικών με βαριά καρδιά, αλλά έκτοτε δεν έγινε κανένα βήμα μπροστά.
 
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στρατηγική κίνηση αναδεικνύοντας τη σύμβαση των υποβρυχίων του 2010, που φέρει τις υπογραφές των Ευ.Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου (τότε υπουργών Άμυνας και Οικονομικών), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νόμο – σκάνδαλο.
 
Και, πράγματι, ήδη πέτυχε μια πρώτη πολιτική νίκη πυροδοτώντας τη σύγκρουση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον υπουργό Άμυνας, που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις δυσκολίες της συγκατοίκησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη δυσανεξία της γαλάζιας βάσης απέναντι στο πράσινο σύστημα.
 
Η νευρικότητα μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη λόγω των πιέσεων της Τρόικας για μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2014 και λόγω της δραματικής κατάστασης στην πραγματική οικονομία που έχει εφιαλτικές κοινωνικές επιπτώσεις. Μέχρι τώρα στο στόχαστρο των περισσότερων βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος που μπαίνει τώρα στο κάδρο είναι ακόμη αντιπαθέστερος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με όσα λέγονται και ψιθυρίζονται σε ιδιωτικές συνομιλίες.
 
«Πάλι θα πάρουμε στην πλάτη μας τον Βενιζέλο;» Είναι ένα ερώτημα που δίνει και παίρνει από χθες στα γαλάζια πηγαδάκια. Παρόλο που αρκετοί σεναριολογούν για τους σχεδιασμούς του πάντα συναινετικού και μεθοδικά ευγενούς προς την αντιπολίτευση Αβραμόπουλου, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προωθούσε την ατζέντα «νόμος και τάξη» παράλληλα με τις διαρροές για σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά από χθες καταδύεται στα σκοτεινά νερά της περιόδου πριν από το πρώτο μνημόνιο – όταν, άλλωστε, η ΝΔ του Α. Σαμαρά ήταν παθιασμένα αντιμνημονιακή.