Τριάντα έξι εκατοστά προς το νότο μετακινήθηκε από το μεγάλο σεισμό των 6,4 ρίχτερ η Λευκάδα. Αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη χρήση προηγμένων μέσων, σύμφωνα με το Έθνος. 

Ads

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν ότι εκτός από την οριζόντια μετατόπιση, σε κάποια σημεία της Λευκάδας ο φλοιός της γης έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατοστά, όταν οι αντίστοιχες καταβυθίσεις στην Αθήνα μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 δεν ξεπερνούσαν τα 9 cm. 

«Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού στο Πόντι της Λευκάδας – εκεί όπου ο βράχος σκότωσε μια γυναίκα διαπερνώντας σαν ρουκέτα το σπίτι της – δείχνει ότι έχουμε μετατόπιση εδάφους κατά 36 εκατοστά προς την Κεφαλλονιά. Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμη και εμάς τους επιστήμονες», εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.

«Οι δορυφορικές εικόνες μας έδειξαν σοβαρή καταβύθιση αρκετών εκατοστών στη δυτική Λευκάδα, η οποία σε ορισμένα σημεία ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατοστά στην κατεύθυνση δορυφόρου – Γης. Αντίστοιχη καταβύθιση εντοπίζεται και στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς. Τα στοιχεία θα υποβληθούν στη συνέχεια σε περαιτέρω ανάλυση για ακόμη ακριβέστερες εκτιμήσεις» προσθέτει ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

Ads

Και 1.000 μετασεισμοί

Σημειώνεται ότι μετά τα 6,4 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης ακολούθησαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης περίπου 1.000 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων είχαν αναλυθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μόλις οι 135 λόγω έλλειψης προσωπικού. Βάσει αυτών, η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και να περιορίζεται στο νησί της Λευκάδας από το χωριό Τσουκαλάδες και νότια και στη βόρεια Κεφαλλονιά.