Με δύο καθαρές προϋποθέσεις από τον Μάριο Ντράγκι για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και με μηνύματα σκληρής γραμμής από τον Λευκό Οίκο ως προς τους όρους εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα παιχτεί η τελική πράξη στο πόκερ των δανειστών για το χρέος.

Ads

Σ’ αυτήν την πράξη η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει με στόχο την συμφωνία «μέσα στον Ιούνιο» όπως είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες, με ζητούμενο «μια καλή λύση, όχι την τέλεια λύση» όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, και χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών ακόμη και για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ.

Οι όροι του Ντράγκι

Πρόκειται για μια θέση «ρεαλιστικής ανασύνταξης» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, η οποία υπαγορεύεται από δύο παράγοντες: Το σαφές μήνυμα του Μάριο Ντράγκι ότι τα περιθώρια πολιτικής ευελιξίας της ΕΚΤ είναι υπαρκτά μεν, όχι απεριόριστα δε, και τις παράλληλες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ δίνει γραμμή σκληρής διαπραγματευτικής στάσης στο ΔΝΤ έναντι των ευρωπαίων.

Ads

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι έδωσε χθες το σαφέστερο μέχρι στιγμής στίγμα του, θέτοντας δύο βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση: Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς.

Στην πράξη αυτό που ζήτησε ο ιταλός τραπεζίτης είναι να υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, και η ξεχωριστή ανάλυση για το χρέος από την ΕΚΤ. Η επαναβεβαίωση Ντράγκι ότι αυτή η ανάλυση της κεντρικής τράπεζας θα είναι ανεξάρτητη από εκείνη του Ταμείου ερμηνεύεται από κυβερνητικές πηγές ως ένδειξη πολιτικής ευελιξίας από την πλευρά της Φραγκφούρτης, ωστόσο το στοίχημα παραμένει δύσκολα καθώς – με τα έως τώρα τουλάχιστον δεδομένα – δεν διαφαίνεται άμεση προοπτική εκπόνησης έκθεσης βιωσιμότητας από το ΔΝΤ.

Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση Τραμπ

Την εικόνα αυτή έρχονται να ενισχύσουν και πληροφορίες που έχουν φθάσει στο κυβερνητικό επιτελείο από τις Βρυξέλλες ως προς τη στάση της Ουάσιγκτον – πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η συνολική ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με την Ευρώπη, και δη τη Γερμανία, είναι πιθανό να αποτυπωθεί και στο ελληνικό ζήτημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γραμμή που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή από τον Λευκό Οίκο προς το Ταμείο είναι να μην μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα η αίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δύσκολα θα υπάρξει κάτι περισσότερο από οριακές βελτιώσεις στην ήδη γνωστή πρόταση συμβιβασμού Σόιμπλε-Τόμσεν, εξ ου και οι εμφανώς συγκρατημένες εκτιμήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη χθεσινή του συνομιλία με τους ξένους ανταποκριτές.

Τσακαλώτος: Τα… μυστήρια της ΕΚΤ

Ενδεικτική του κλίματος ήταν, δε, η απάντηση του υπουργού Οικονομικών όταν ερωτήθηκε εάν η λύση που αναζητείται είναι επαρκής για να διασφαλίσει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση: «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση» είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και, όπως και ο Κύριος μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές».

Στη συγκεκριμένη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ορισμένες πλευρές εντοπίζουν και αιχμές για την στάση της ΕΚΤ, όπως αιχμές – έως και απειλητική χροιά – «διάβασαν» κύκλοι του Βερολίνου σε έτερη αναφορά του, που αφορούσε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας: «Δεν κινδυνεύουμε με μια χρεοκοπία, νομίζω κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία. Είμαι βέβαιος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι το τελευταίο πρόσωπο που θα ήθελε μια χρεοκοπία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Handelsblatt: «Επικίνδυνο παιχνίδι» από τον Τσακαλώτο

Αυτή η αναφορά εξελήφθη και ως έμμεση προειδοποίηση προς το Βερολίνο, και δεν είναι – προφανώς – τυχαίο το δημοσίευμα της Handelsblatt που ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα: «Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος», έγραψε η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας:
«Είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών εαν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ”Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές”, είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι»…