Ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους» καταγγέλει ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να γίνει το «Σινέ Φαντάζιο» δημοτικό πάρκινγκ, σύμφωνα με δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ενα 90,4» από τον πρόεδρο της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, Νικήτας Γκόλφης.

Ads

Με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο Νίκος Μπελαβίλας υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2005 μια μεγάλη ομάδα πολιτών σταμάτησε τις μπουλντόζες την ώρα που κατεδάφιζαν τον διατηρητέο κινηματογράφο. Από τότε, ο Δήμος Πειραιά και ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, αντί να τον αποκαταστήσουν, τον εγκατέλειψαν και τον άφησαν να εξελιχθεί σε εστία ρύπανσης καταμεσής στην πόλη, δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο.

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε παρέμβει ζητώντας ευθύνες για τις καταστροφές, ενώ το ΣτΕ απέρριψε δύο φορές τις προσφυγές της Εκκλησίας εναντίον της κήρυξης του κινηματογράφου σε διατηρητέο.

«Τώρα επιχειρούν ξανά να ξεφορτωθούν το μεσοπολεμικό σινεμά, το παλιό σύμβολο της γειτονιάς της Φρεαττύδας και του Βρυώνη, χρησιμοποιώντας ίδια τεχνάσματα» αναφέρει.

Ads

Σε ενημερωτικό σημείωμά του για το «Φαντάζιο» ο «Πειραιάς για Ολους» κάνει λόγο για «δράμα» καθώς, αντί το σινεμά να περάσει στον δήμο, να επαναλειτουργήσει και να αποτελέσει χώρο εκτόνωσης και εκδηλώσεων του γειτονικού 1ου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, εγκαταλείφθηκε από τις δημοτικές αρχές Αγραπίδη, Φασούλα, Μιχαλολιάκου αλλά και από τη σημερινή, και έγινε σκουπιδότοπος.

Ο Νίκος Μπελαβίλας επίσης υπενθυμίζει το δελτίο Τύπου (9/9/2005) το οποίο υπέγραφε η «Επιτροπή Πολιτών για τη σωτηρία του “Σινέ Φαντάζιο”» με τίτλο «Κόλαφος για όσους επιχείρησαν να κατεδαφίσουν το Σινέ Φαντάζιο στον Πειραιά», στο οποίο αναφερόταν ότι ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης στις 8 Αυγούστου 2005, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Δραγασάκη, είχε τονίσει ότι το «Σινέ Φαντάζιο» έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του και ότι η απόφαση αυτή του ΥΠΠΟ δεν έχει ανακληθεί.

Ο υφυπουργός ενημέρωνε, επίσης, ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης, αλλά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή. Παράλληλα η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής με έγγραφό της προειδοποιούσε τους υπευθύνους των καταστροφών για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς και από ποιόν έγιναν οι εργασίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοίχου του μνημείου, των δαπέδων και την εκθεμελίωση του κτιρίου της εισόδου.