Τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο μετέδωσαν «ζωντανά» εικόνες από τη Λέσβο και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ εφημερίδες και ιστοσελίδες αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ. 

Ads

Ωστόσο, ο τίτλος της γαλλικής Liberation «Ο γιος των μεταναστών Φραγκίσκος πάει στη Λέσβο για να ενοχοποιήσει την Ε.Ε.» περιγράφει πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο και τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ενώ κοινό σημείο στα περισσότερα ρεπορτάζ και στους τίτλους, η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει στη Ρώμη 12 Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος παίρνει πρόσφυγες στη Ρώμη μετά το ταξίδι στη Λέσβο», αναφέρει ο Guardian, ενώ στο κείμενο τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτό ήταν ακόμη ένα βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, σχεδόν δέκα αιώνες μετά το Σχίσμα του 1054, λόγω της παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου.

Ads

«Είναι μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη λόγω της παρουσίας και των θρησκευτικών ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας αλλά και του Βαρθολομαίου, Οικουμενικού Πατριάρχη» δήλωσε η ρεπόρτερ του CNN Χάλα Γκοράνι.

«Η διδασκαλία διά του παραδείγματος». Με αυτήν τη φράση ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, η οποία χαιρετίζει την απόφασή του να πάρει μαζί του τους πρόσφυγες.

Η ιταλική la Repubblica αναφέρεται στο μήνυμα που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Με τους μετανάστες, ο Πάπας στη Λέσβο: Είμαι εδώ για να στρέψω την προσοχή του κόσμου και να ζητήσω λύσεις» γράφει.

Ανάλογος είναι και ο τίτλος της ισπανικής El Pais. «Ο Πάπας προς τους πρόσφυγες της Λέσβου: Δεν είστε μόνοι. Μην χάνετε την ελπίδα σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

* Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Οι συγκινητικές στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου με τους πρόσφυγες στη Μόρια [ΦΩΤΟ]

* Τσίπρας προς Πάπα Φραγκίσκο: Ιστορική η επίσκεψή σας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Πάπας επιστρέφει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες

Ρέντσι: Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση

«Εκτυλίχθηκαν αρκετά συγκινητικές στιγμές. Πολλοί ζητούσαν τη βοήθειά του, μία γυναίκα θέλησε να του δώσει ένα μήνυμα» είπε η ανταποκρίτρια του BBC, Σόφι Λόγκ.

Ιδιαιτέρως σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και ο τρόπος με τον οποίον απευθύνθηκε στους Έλληνες.

«Αποκάλεσε τους Έλληνες της Λέσβου, “φύλακες της ανθρωπιάς” και τους είπε: Θα ανταμειφθείτε από το Θεό για τη γενναιοδωρία σας. Πολλοί έπαινοι για τον ελληνικό λαό, πρέπει να το πούμε αυτό» μετέδωσε το CNN.

«Ο Πάπας χαιρέτισε τη γενναιοδωρία, των Ελλήνων, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα εδώ και χρόνια, κατάφεραν να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν» είπε στο δελτίο του το France 24.