Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος επαναφέρει την κριτική του στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά κυρίως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σε συνέντευξή του στο ieidiseis και τον Β. Σκουρή σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται να αυξάνουμε την αβεβαιότητα ιδιωτικοποιώντας την ΔΕΗ», ενώ χαρακτηρίζει ως «ενδιαφέρουσα» τη συνέντευξη Σαμαρά,  προσθέτοντας ότι «το καλύτερο θα ήταν ο διάλογος μεταξύ των κορυφαίων της ΝΔ να ήταν θεσμικός και δημιουργικός και να μην γινόταν μέσα από τις στήλες εφημερίδων».

Ads

«Η Ελλάδα έχει το τελευταίο διάστημα μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους θανάτους από Covid-19 ανά εβδομάδα και ανά εκατομμύριο κατοίκους», αναφέρει για την πανδημία, ενώ καλεί την κυβερνητική ηγεσία «να οργανώσει ένα νέο ξεκίνημα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας».

H απάντησή του για τη ΔΕΗ:

«Την ώρα που ανεβαίνει το ενεργειακό κόστος το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά υψηλό στην Ελλάδα, οι ιδιώτες πάροχοι και οι εισαγωγείς λειτουργούν συχνά κερδοσκοπικά αξιοποιώντας τις ελλείψεις στην οργάνωση και στον έλεγχο της νέας αγοράς. Κινδυνεύουν να απαξιωθούν στο 37% των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης εφόσον θα πάνε σε μία πιο καθαρή αλλά όπως όλα δείχνουν και πιο ακριβή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρειάζεται να αυξάνουμε την αβεβαιότητα ιδιωτικοποιώντας την ΔΕΗ.

Ads

Άλλωστε όπως και στον ΔΕΔΔΗΕ οι περισσότεροι επενδυτές θα είναι funds και όχι επιχειρήσεις ειδικευμένες στην παραγωγή ή τη διανομή ενέργειας.

Δεν χρειαζόμαστε επενδυτικό μπες βγες των funds και ενδεχόμενη ενίσχυση κερδοσκοπικών τάσεων αλλά αξιοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να επιβληθεί μεγαλύτερη πειθαρχία στους ιδιώτες παρόχους.

Όταν με το καλό ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαιωθούμε ότι η νέα αγορά λειτουργεί υπέρ του ανταγωνισμού και της οικονομίας και όχι υπέρ δύο τριών συγκεκριμένων εταιρειών, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα σε συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας.».