Σήμερα το πρωί εισέβαλλαν στο γραφείο της υπουργού πολιτισμού Λ. Κονιόρδου στη Μπουμπουλίνας, συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και ζήτησαν να τη δουν άμεσα διαμαρτυρόμενοι πως, εξαιτίας της μη εκταμίευσης χρημάτων από το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, τα παιδιά των εργαζομένων στο υπουργείο θα μείνουν χωρίς τον Παιδικό Σταθμό τον οποίο πληρώνει έως σήμερα το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου. 

Ads

Να σημειώσουμε πως η μη εκταμίευση έχει σχέση και με την καθυστέρηση του υπουργείου να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠΑ.

Η προκαταρκτική έρευνα που βγήκε στο φως επιβεβαιώνει με έναν τρόπο, όσα λέγονταν καιρό τώρα, πως εκεί εισρέει ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα που το διαχειρίζονταν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με συνδικαλιστές. Μετά τη δημοσιοποίηση μέρους του πορίσματος, γονείς και εργαζόμενοι στο ταμείο εκδήλωσαν την ανησυχία τους. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο εισρέει ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα», δηλώνει ο υπουργός επικράτειας Χριστόφορος Βεναρδάκης στο tvxs.gr συμπληρώνοντας πως ο προκαταρκτικός έλεγχος έδωσε σοβαρά ευρήματα. «Αλλά δεν απειλούνται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε ο παιδικός σταθμός. Στόχος μας είναι να περάσουν στο υπουργείο οι εργαζόμενοι και τα έξοδα του παιδικού σταθμού δεν θα αντλούνται από το ταμείο αυτό». 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση νέου προέδρου στο ΤΑΠΑ, με σκοπό να προχωρήσει ο νέος οργανισμός, που διασφαλίζει τη διαφάνεια και βάζει τάξη στις όποιες ανομίες υπήρχαν έως σήμερα. 

«Δεύτερο ΚΕΕΛΠΝΟ»

Όσοι γνωρίζουν την αμαρτωλή ιστορία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, μιλούν για δεύτερο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για ένα ταμείο – σκάνδαλο το οποίο συσσωρεύει δημόσιο χρήμα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από την εποχή που στην ηγεσία του Υπουργείου ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο ελέγχουν από κοινού η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με συγκεκριμένους συνδικαλιστές. 

Το Ταμείο αυτό έχει λάβει συνολική κρατική χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ (!) σε μια 12ετία, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Φ. Αλικαρίδη, συμβούλου του Αρ. Μπαλτά. Δεν είναι νομικό πρόσωπο, δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και πολλοί μιλούν για ένα μαύρο ταμείο συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ, η μορφή του οποίου δεν έχει προηγούμενο. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου ο Νίκος Ξυδάκης ως αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, ζήτησε να ελεγχθεί το ταμείο από το Υπ. Οικονομικών. Ο Αρ. Μπαλτάς διατάζει διαχειριστικό έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω ανακοίνωσης μεταξύ άλλων πως: «Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ζητήσει από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ επαρκείς εξηγήσεις. Εφόσον δεν δοθούν θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». 

Πριν λίγες μέρες, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠ.ΠΟ. ζήτησε μέσω δικής της ανακοίνωσης να έρθουν τα ευρήματα στα χέρια των ενδιαφερομένων.

Το πόρισμα είναι προκαταρκτικό, εντοπίζει 22 σημεία και ζητάει εξηγήσεις από τους εμπλεκομένους. Σύμφωνα με πηγές μας, ο έλεγχος εντοπίζει νομικό ζήτημα επί της αρχής. Το Ταμείο είναι ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Ενώ θα έπρεπε να αναφέρονται τα πρόσωπα που την αποτελούν, τα ιδρυτικά μέλη δεν αναφέρονται. 

Ο έλεγχος διαπιστώνει παράνομες χορηγήσεις πολιτιστικών επιδομάτων συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005 – 2008, επίσης, μη συμμόρφωση του ταμείου στο διατακτικό των αποφάσεων επιχορήγησης του ΥΠΠΟ. Για άλλο πράγμα δηλαδή αποταμιεύονταν τα χρήματα και αλλού δίνονταν. 

Περίπου 75 χιλ. ευρώ δόθηκαν για απασχόληση επικοινωνιακού συμβούλου από το 2005 έως το 2010 ενώ το Ταμείο δεν έχει εκδώσει ποτέ δελτίο τύπου, δεν είχε ούτε site. 1350 ευρώ το μήνα έπαιρνε ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει τη θέση – φάντασμα. 

Εντοπίζει δαπάνες του ταμείου για λογαριασμό της ομοσπονδίας ΠΟΕ ΥΠΠΟ (έπιπλα, τηλ. συνδέσεις, ταξίδια, ενοικίαση αιθουσών, ψηφοδέλτια). Έξοδα για τηλέφωνα 40 μελών της Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι 2 τιμολόγια από κατάστημα αξίας 110 χιλιάδων αναφέρονταν στον απολογισμό αλλά δεν υπήρχαν τα τιμολόγια. 

Τα παραπάνω περιγράφουν στην πραγματικότητα την άμεση επιχορήγηση της ομοσπονδίας, δηλαδή συγκεκριμένων συνδικαλιστών από το ταμείο. Θυμίζουμε την καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, που υπογράμμιζε ότι για το 12ο συνέδριο της ΠΟΕ – ΥΠΠΟ το 1016 η ομοσπονδία πήρε χρήματα από το ταμείο (δημόσιο χρήμα) για να χρηματοδοτήσει το συνέδριό της. 

Να θυμίσουμε πως το  2002 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με υπουργική απόφαση θέτει σε λειτουργία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που ο βασικός του σκοπός είχε κοινωφελή χαρακτήρα: Να χρηματοδοτεί τον παιδικό σταθμό, τις κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου και να δίνει βοηθήματα σε περιπτώσεις ανάγκης. 

Στήνεται δε με τρόπο ώστε να ελέγχεται από συγκεκριμένους συνδικαλιστές και πρόσωπα της επιλογής του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, που διορίζει την διοίκηση χωρίς  διαφανή κριτήρια. 

Για παράδειγμα τη θέση του προέδρου κατείχε επί 15ετίας ο κ. Ιωάννης Τσακοπιάκος, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων του υπουργείου, πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ε. Βενιζέλου. Είχε επιλεγεί μάλιστα και στην ομάδα των συμβούλων του, όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κος Τσακοκιάκος αμέσως μετά την ακύρωση της 48ωρης απεργίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, αποσπάστηκε με υπογραφή Κονιόρδου – Γεροβασίλη στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. 

Επί υπουργίας Βενιζέλου, ορίζεται ότι στο ταμείο θα εισρέει 1% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ. Όταν αναλαμβάνει ο Σαμαράς το υπουργείο, δεν αφήνει παραπονεμένους τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές. Αυξάνει το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης  στο 3.5% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ (αύξηση κατά 250%)! Για να το μεταφράσουμε σε ευρώ, μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Ταμείο ήταν 3,2 εκατ. ευρώ!

Το ταμείο – σκάνδαλο του Υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου εξαιτίας και της προ μηνών ερώτησης 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου αλλά και μετά τις δημόσιες δηλώσεις της απερχόμενης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Α. Λούβη, η οποία κατηγόρησε την υπουργό πως υποκύπτει σε πιέσεις συνδικαλιστών και είναι όμηρος συμφερόντων. 

Ίσως η κα Κονιόρδου να φοβάται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με λουκέτο στην Ακρόπολη και στα μουσεία της χώρας. Το αίσθημα δικαίου όμως επιβάλλει, εφόσον υπάρχουν ευρήματα που αποκαλύπτουν μη νόμιμες διαδρομές δημόσιου χρήματος, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Εξάλλου, μόνο εύσημα θα έχει να προσκομίσει η κυβέρνηση αν καθαρίσει το τοπίο της διαπλοκής που δημιούργησαν και συντήρησαν προηγούμενες κυβερνήσεις.