Η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ads

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που υπήρξαν με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. «Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε, χωρίς να πει τίποτα περισσότερο. 

Ερωτηθείς για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

Διαβάστε επίσης: «Ισχυρές δεσμεύσεις» ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Σόιμπλε: Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει

Μπαίνοντας στο Eurogroup, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι «η σημερινή συζήτηση δεν θα είναι πολύ θεαματική, δεν έχουμε πολλά να πούμε». Έκανε επιπλέον λόγο για δυσκολίες που καθυστερούν τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Ads

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα», ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θα πρέπει να δουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όπως είπε, «δεν θα ασχοληθούμε πολύ σήμερα με αυτό το θέμα».

Όσον αφορά τη θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, επανέλαβε ότι αυτή ολοκληρώνεται το 2018 και σημείωσε ότι ο Ολλανδός υπουργός «κάνει καλά τη δουλειά του ως πρόεδρος».

Μοσκοβισί: Η αβεβαιότητα είναι εχθρός

Ο Πιερ Μοσκοβισί, χτύπησε καμπανάκι ότι η αβεβαιότητα είναι εχθρός, τονίζοντας ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ίσως μπορεί ο ESM να αποτελέσει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ στο μέλλον. Ίσως να μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους της εποπτείας των προγραμμάτων σε ό,τι αφορά την Κομισιόν. Δεν χρειαζόμαστε αποφάσεις έξω από το πολιτικό φάσμα, αλλά φορείς υπεύθυνους ενώπιον του Ε.Κ. Η Κομισιόν είναι ένα τέτοιος θεσμός. Τέτοιες προοπτικές πρέπει να ενθαρρύνουμε».

Σε ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αρνήθηκε να μιλήσει για πολιτική, ωστόσο, είπε ότι «από το Eurogroup του 2015 έως σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει. Τώρα μιλάμε για ένα success story. Αυτό δίνει σήμα στους οικονομικούς παράγοντες ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει». Τέλος είπε ότι «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει κάνει πράγματα. Τώρα πρέπει να γίνουν κάποια επιπλέον πράγματα, με τη φιλική πίεση προς την κυβέρνηση από εμάς».

Σαπέν: Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πιερ Μοσκοβισί κινήθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας λύσης» και ότι «είναι δεδομένη η δουλειά που έχει γίνει με τους θεσμούς». «Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015» συμπλήρωσε.