O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έχουν κάτι κοινό: Την αγωνία διατήρησης της κυριαρχίας τους στο εσωτερικό των κομμάτων τους, όπου η ψυχραιμία χάνεται και αρχίζει ο «χορός των καλικάντζαρων», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια του χθεσινού (νέου) καβγά του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ads

 Τους ενώνει επίσης η διάθεση κλιμάκωσης της επίθεσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσπειρώσουν την βάση τους μέσα από την κινδυνολογία και τη συκοφάντηση του αντιπάλου. Και τους χωρίζει το εκλογικό άγχος, αφού εκ των πραγμάτων θα απευθυνθούν στο ίδιο κοινό όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η σχέση τους σε βάθος χρόνου αφού πολλά εξαρτώνται από την πορεία των εσωκομματικών διεργασιών σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βρίσκονται εκτός ελέγχου των δύο πολιτικών αρχηγών.
 
Στο μεταξύ, συμβαίνουν φοβερά πράγματα που περνούν ως ειδήσεις ρουτίνας και μικρής σημασίας. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με σχόλιο του συνεργάτη του Γ. Ελενόπουλου, απάντησε στην κριτική για το «λεφτά υπάρχουν» καταγγέλλοντας με την ευκαιρία την κυβέρνηση ότι υπηρετεί όλο και περισσότερο «συμφέροντα των ισχυρών στη χώρα μας». Τι ακριβώς εννοεί δεν διευκρίνισε, αφού κανείς δεν του ζήτησε εξηγήσεις ούτε αισθάνθηκε την ανάγκη να του απαντήσει. Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, άλλωστε, που πρωταγωνιστεί στο εσωκομματικό μπάχαλο του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ότι δεν του αρέσει καθόλου η σιωπή γύρω από τις δηλώσεις Λαγκάρντ για απειλές κατά της ζωής της όταν μίλησε για τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έθεσε επίσης το θέμα των ελέγχων στις υπεράκτιες εταιρείες που καθυστερούν και δεν ολοκληρώνονται, υπογραμμίζοντας την σημασία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
 
«Έχουν αρχίσει και ξυπνάνε κι άλλοι και αντιλαμβάνονται ότι το καράβι της κυβέρνησης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας πάει φουλ για τα βράχια εξαιτίας σοβαρών επικοινωνιακών λαθών» γράφει το antinews.gr παραπέμποντας  σε άρθρο της Καθημερινής με τίτλο «Υπογραφή Δημήτρης Σταμάτης», το οποίο ρίχνει την ευθύνη για τον ανασχηματισμό και όσα ακολούθησαν στον υπουργό Επικρατείας. Και τα δύο αυτά «καμπανάκια» από φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ είναι ενδεικτικά του blame game που έχει ξεκινήσει ήδη στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να αναζητηθούν υπαίτιοι της αρνητικής φοράς που έχουν πάρει τα πράγματα για τον Α. Σαμαρά.
 
Λέγεται ότι ο σύμβουλός του πρωθυπουργού βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης είναι αυτός που επιμένει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών. Παρόλο που ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει δημόσια, τέτοια εισήγηση σαφώς και υπάρχει, ενώ συζητείται όλο και περισσότερο μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου. Όταν μάλιστα ο Κ. Καραμανλής με διαρροή ζητά να γίνει νωρίτερα η προεδρική εκλογή, τότε είναι προφανές ότι και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός που έχει μεγάλη επιρροή στη ΝΔ θέλει να λήξει η εκκρεμότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και προτείνει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου άμεσα.
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το αίτημά της είναι σαφές μήνυμα της διάθεσής της να πρωταγωνιστήσει στο εσωκομματικό παιχνίδι που ανοίγει μετά την μαζική ανυπακοή βουλευτών στη ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ. Η πρώην ΥΠΕΞ έλειπε στη Λωζάνη και αντικαταστάθηκε αφού νωρίτερα είχε ασκήσει κριτική στον συγκεκριμένο φόρο και στους χειρισμούς που έγιναν γύρω από αυτόν. Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την έντονη κινητικότητα του πρώην γραμματέα υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου για δημιουργία νέου κόμματος δεξιά της ΝΔ.
 
Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και για το λόγο αυτό διατυπώνεται η εκτίμηση από αρκετές πλευρές ότι μπορεί να γίνει ένας διορθωτικός ανασχηματισμός για να ξαναμοιραστεί η εσωκομματική τράπουλα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να κερδηθεί πολιτικός χρόνος.