Έντονη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενώ άσκησε κριτική και για τις «ανοησίες» που ακούγονται σχετικά με την δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν πως έχουν τους 180 βουλευτές, ενώ και κάποιος από το δικό μας χώρο (Ανδρέας Λοβέρδος) δήλωσε πως έχει ακόμη και 190 βουλευτές». Για «καλικάντζαρους της παράταξης που στήνουν χορό» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ads

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, διερωτήθηκε «ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα» και πρόσθεσε πως «από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα» «Πώς θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο», δήλωσε και πρόσθεσε πως «ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους». Έκανε λόγο για «νέο κατήφορο» στις δημοσκοπήσεις και σημείωσε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;».«’Ακουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες’, αυτά είναι ανοησίες πολιτική κάνουμε», είπε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και του απάντησε.

Σχετικά με την λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διερωτήθηκε «που είναι η δημοκρατία στο κόμμα;» για να προσθέσει πως «είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις». Για τις διαδικασίες διαμόρφωσης της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε πως συμφωνεί, αλλά «πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ». Για αυτό το λόγο, σημείωσε, πως είναι «αναγκαία η διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος και με μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα μεγάλα θέματα της χώρας». «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα», ανέφερε.

Η απάντηση του Βενιζέλου ήρθε στη δευτερολογία του, καθώς στην πρώτη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα φαντάσματα είναι παρόντα και οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε σχολιάζοντας για την κριτική που ασκείται. «Ποτέ μου δεν έχω ακούσει τόσες χυδαιότητες. Τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, μέχρι τελευταία στιγμή περίμενα δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας κι αυτή έγινε λειψή, αμφίσημη», πρόσθεσε.

Ads

«Δεν δέχομαι εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξη μας σε κυβέρνηση ανάγκης με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή. Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου», είπε και συμπλήρωσε ότι σε αντίθεση με άλλους εκείνος ποτέ δεν έχει διανοηθεί στη διαδρομή του να προτείνει αλλαγή του ονόματος και καθαίρεση των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με τη μη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος ανέφερε: «Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Και τι σημαίνει δημοκρατική λειτουργία; Η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν, να μην επενδύεις στην ήττα και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου βάση των δημοσκοπήσεων».

«Επίσης δεν δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται μια θλιβερή ουρά, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των τυχοδιωκτών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μ’ αρέσουν οι προσωπικές συναλλαγές, το παρασκήνιο, οι σκοτεινές σχέσεις, στο όνομα συμφερόντων που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας, στην έξοδο από το ευρώ ή στον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό  που τους ερεθίζει, είναι ο υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας που έχουμε», δήλωσε.

Πριν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το λόγο είχαν πάρει οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι οποίοι επίσης επιτέθηκαν κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Αν θέλει κάποιος απαντήσεις για τη λειτουργία του κόμματος να ρωτήσει τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ σημείωσε πως «όσοι δεν εμφανίστηκαν και δεν στήριξαν την προσπάθεια της Ελιάς, πρέπει να σιωπήσουν». Ο Λ. Γρηγοράκος υπενθύμισε πως ο Μ. Χρυσοχοϊδης είχε πει πως «δεν διάβασε το μνημόνιο» και πως «ο Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε». «Όλοι έχουμε κάνει λάθη», είπε και πρόσθεσε πως «τώρα όλοι είμαστε απαραίτητοι και αναγκαίοι».

Για «δικηγόρους του προέδρου» έκανε λόγο ο Χρυσοχοϊδης στην απάντησή του προκαλώντας την αντίδραση ορισμένων συμμετεχόντων. «Δεν είμαστε δικηγόροι», τόνισαν κάποιοι μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη  τον ρώτησε «ποιος του δίνει το δικαίωμα να υποτιμά τον κόσμο που ήρθε και από τόσο μακριά για να συμμετάσχει στη συνάντηση». «Ο φίλος μου ο Λεωνίδας μου έκανε προσωπική αναφορά», συνέχισε ο Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας πως δεν έθιξε κανέναν προσωπικά. «Δεν ανήκω σε κανέναν κόμμα κανενός προέδρου, είμαι και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ, επιθυμώ μια δημοκρατική και όχι μια αντιδημοκρατική παράταξη», κατέληξε.