Με 153 βουλευτές θα βρει ο νέος χρόνος την κυβερνητική πλειοψηφία, μετά και τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον της συγκυβέρνησης. Κάθε ψηφοφορία στο εξής κρίνεται δύσκολη, ενώ πάντα πάνω στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Ads

 
Τα δύο επίμαχα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων πέρασαν αλλά για ακόμη μια φορά με απώλεια ενός βουλευτή, όπως είχε συμβεί και με την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ισχνή πλειοψηφία καθιστά δύσκολη την επιβίωση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της οποίας οι αντοχές αναμένεται να δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα.
 
Όπως σημειώνεται στο Βήμα καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και η στάση ορισμένων βουλευτών απέναντι στη ΝΔ, ενώ στο Έθνος επισημαίνεται πως πολλά θα εξαρτηθούν από τα θέματα που θα θέσει η τρόικα με την επιστροφή της στις αρχές του 2014. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές θα επικεντρωθούν στα θέματα του δημοσιονομικού κενού, ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρουν το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο προχώρησε ουσιαστικά με μονομερείς ενέργειες.
 
Το Έθνος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού ατυχήματος δεν είναι αυτήν την ώρα κάτι εντελώς απίθανο», ενώ σημειώνεται ότι «ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει αρνηθεί ότι συζήτησε (και συζητά ακόμη) την πιθανότητα «τριπλών εκλογών» τον προσεχή Μαίο, δεν βιάζεται να αναλάβει καμιά απόφαση καθώς δεν έχει μπροστά του αυτή την ώρα ένα ξεκάθαρο τοπίο».
 
Αντίθετα ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να του προτείνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημειώνοντας ωστόσο πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά τον Φεβρουάριο. Μεταξύ των συνεργατών που επιθυμούν εξάντληση των χρονικών περιθωρίων και όχι άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι σύμφωνα με το Έθνος οι Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μουρούτης.
 
Η υπόθεση Πολύδωρα
 
Εισηγήσεις ώστε να μην διαγραφεί ο Β. Πολύδωρας από την κοινοβουλευτική ομάδα δέχτηκε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Βήμα, ωστόσο παρέμεινε αμετακίνητος στην αρχική του θέση, να θέσει δηλαδή εκτός τον γαλάζιο βουλευτή που καταψήφισε τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι πιο ισχυρή καθώς στο εξής «θα το σκέφτεται πολλές φορές κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο», όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας.
 
Αντίθετα βουλευτές της ΝΔ με υπουργική θητεία εξέφρασαν την άποψη πως η διαγραφή Πολύδωρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κομματική βάση. Εξάλλου και η εικόνα που επικράτησε στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Βήμα ακόμη δύο βουλευτές, οι Γ. Βλάχος και Δ. Κυριαζίδης, σκεφτόντουσαν να δηλώσουν «παρών» στις δύο ψηφοφορίες, ωστόσο τελευταία στιγμή μεταπείστηκαν.
 
Οι Ανεξάρητοι
 
Εν τω μεταξύ αρνητικά για την κυβέρνηση ήταν και τα μηνύματα από το μέτωπο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς στο σύνολό τους (11) καταψήφισαν και τα δύο νομοσχέδια. Ωστόσο δεν αποκλείεται –υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις- το επόμενο διάστημα να υπάρξουν προσπάθειες προσέγγισης κάποιων ανεξάρτητων με στόχο τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι όσο η πλειοψηφία μειώνεται τόσο οι βουλευτές θα δυσκολεύονται να πάρουν απόφαση διαφοροποίησης καθώς κανείς δεν θα θέλει να είναι αυτός που θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο μιας μαζικής αποχώρησης από τα δύο κόμματα.