Την προηγούμενη εβδομάδα η Αυγή είχε αναπαράγει ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζητά για κάθε διάλεξή του στο εξωτερικό 55.000 ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το διέψευσε μέσω Βήματος λέγοντας ότι δεν του πληρώνουν ούτε τα ταξί. 

Ads

Τώρα στο θέμα επανέρχεται το Πρώτο Θέμα που σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει 60.000 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 53.000 ευρώ για κάθε διάλεξή του στο εξωτερικό εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, φέρεται να ζητά παροχές όπως εισιτήριο business class, διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, κάλυψη γευμάτων και μετακινήσεων. 

Το Πρώτο Θέμα επικοινώνησε με την Τατιάνα Μαρίνκο που όπως υποστηρίζει είναι ατζέντισσα του Γιάνη Βαρουφάκη και συνεργάζεται με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία «ενοικίασης προσωπικοτήτων», το London Speaker Bureau. Η Μαρίνκο απάντησε μέσω email. 

image

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βάση της Μαρίνκο είναι το ανεξάρτητο κρατίδιο του Ομάν και η ίδια συντονίζει όλες τις ομιλίες του Γιάνη Βαρουφάκη, κυρίως στην Ασία, αλλά και όπου αλλού ζητηθεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει λοιπόν προκαθορισμένη αμοιβή για τις εταιρικές εκδηλώσεις που τον καλούν και ανέρχεται στα 60.000 δολάρια εκτός Ευρώπης, ενώ για ομιλίες σε πανεπιστήμια ζητά 5.000 ευρώ ή και λιγότερα μετά από διαπραγμάτευση.