«Όλοι στο Σύνταγμα για να μη συνηθίσουμε το θάνατο» είναι το σύνθημα – κάλεσμα ομάδων πολιτών στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου φαρμακοποιού. Νωρίτερα, αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Ήδη από το μεσημέρι έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα κιγκλιδώματα, προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση της Βουλής από τους διαδηλωτές, ενώ λίγο μετά τις 17:30 έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Ads

Από νωρίς σήμερα, πλήθος κόσμου έχει μεταβεί στο σημείο της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα, στην πλατεία Συντάγματος και αφήνουν λουλούδια, κεριά και χειρόγραφα σημειώματα. Ένας ηλικιωμένος άφησε το πρωί πάνω στα λουλούδια το Σύνταγμα της Ελλάδος. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Δωδεκανήσου.

image
 
«Το κράτος και η απάθειά σου τον αυτοκτόνησαν», «μνημόνιο δολοφόνος», «κυβέρνηση ηθικών αυτουργών», «ο λαός να πάρει τα όπλα», «κλεφτες, ξεπουλημένοι, θα πληρώσετε γρήγορα», «το αίμα του στα κεφάλια σας να πέσει, καθάρματα, δολοφόνοι», «φτάνει πια», είναι ορισμένα από τα μηνύματα του κόσμου.
 
Η αυτοκτονία συγκλονίζει την κοινή γνώμη, ενώ η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε και χθες στο αυθόρμητο συλλαλητήριο μπροστά στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώριζαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αυτοκτονία με πολιτικό μήνυμα, όπως υποδεικνύει και το σημείωμα που άφησε ο ίδιος ο αυτόχειρας.

image
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο για «βαθιά συνειδητή πολιτική πράξη διαμαρτυρίας», απαντώντας σε όσους, όπως είπε, «έσπευσαν να μιλήσουν για απόγνωση και κατάθλιψη». «Δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό. Πρόκειται για μια βαθιά συνειδητή πολιτική πράξη διαμαρτυρίας. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει ούτε για απόγνωση, ούτε για κατάθλιψη όταν στο μακρινό Θιβέτ, στην μακρινή Ινδία άνθρωποι αυτοπυρπολούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει ούτε για κατάθλιψη, ούτε για απόγνωση όταν στην Τυνησία ένας νεαρός μικροπωλητής αυτοπυρπολήθηκε πυροδοτώντας μια μεγάλη μαζική εξέγερση απέναντι στην κοινωνική αδικία του καθεστώτος του Μπεν Αλι. Στη χώρα μας όμως έσπευσαν πολλοί, δημοσιολόγοι, πολιτικοί να μιλήσουν για μία ενέργεια απεγνωσμένη, προϊόν κατάθλιψης ή ψυχικής ασθένειας», παρατήρησε και με αφορμή το σχετικό σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Παράταιροι με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της χρεοκοπίας και της τραγωδίας που ζει ο λαός μας. Και φτηνά είναι πια τα πολιτικά τους επιχειρήματα».
 
Τη βεβαιότητα ότι στις επικείμενες εκλογές ο λαός δεν θα διαλέξει το δρόμο της πολιτικής αυτοκτονίας, εξέφρασε σε δηλώσεις από την Κοζάνη όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη, η Αλέκα Παπαρήγα. «Είμαστε βέβαιοι, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και θα γίνουν γρήγορα, ότι ο λαός δεν θα διαλέξει το δρόμο της πολιτικής αυτοκτονίας. Με την ψήφο του πρέπει να οδηγήσει σε πολιτική αυτοκτονία το σύστημα», τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ads

image
 
Η Εκκλησία για την αυτοκτονία
 
«Η Εκκλησία δεν επικροτεί τέτοιες επιλογές ως απάντηση στα προβλήματα των ανθρώπων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την αυτοκτονία του ηλικιωμένου στην πλατεία Συντάγματος.
 
«Το γεγονός της αυτοκτονίας του ηλικιωμένου συνταξιούχου στην Πλατεία Συντάγματος μας προξενεί λύπη και συμπάθεια», αναφέρει η ΙΣ και παραθέτει τις ακόλουθες σκέψεις:
 
«α. Η συγκεκριμένη αυτοκτονία και οι παρόμοιες με αυτήν, στις οδυνηρές ημέρες της κρίσεως που περνάμε, είναι γεγονός που προβληματίζει έντονα την κοινωνία μας. Τα διωγκούμενα προβλήματα και η επιδείνωση της κρίσεως, καλλιεργούν την απόγνωση και οδηγούν τους ανθρώπους σε απονενοημένες καταστάσεις, τους στερούν δε την αξιοπρέπειά τους.
 
β. Η Εκκλησία ουδέποτε επικροτεί τέτοιες επιλογές ως απάντηση στα προβλήματα των ανθρώπων. Αντίθετα καλλιεργεί την υπομονή, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού.
 
γ. Φιλανθρώπως συμπαραστεκόμεθα στους οικείους του εκλιπόντος και ευχόμεθα ο Θεός να τους χαρίζει ειρήνη και την εξ ύψους παρηγορία».

«Λυπάται βαθύτατα» και το ΔΝΤ
 
Τη «βαθύτατη λύπη» του για την αυτοκτονία του 77χρονου εξέφρασε και το ΔΝΤ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σημείωσε «αυτό που θέλω να κάνω, είναι να πω ότι λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε για τον θάνατο αυτό που έλαβε χώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας».