Με τον αριθμό κρουσμάτων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθημερινά, τον δείκτη θετικότητας να παραμένει υψηλός και την «Όμικρον» να κάνει την επέλαση της στην χώρα, η κυβέρνηση συζητά ήδη νέους περιορισμούς που θα επιβληθούν τις επόμενες μέρες αλλά και νέο πρωτόκολλο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. 

Ads

Όσον αφορά τα σχολεία που αποτελούν και προτεραιότητα η κυβέρνηση επιμένει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου μετά τις γιορτές και όχι αργότερα, όπως προτείνουν κάποιοι ειδικοί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του τωρινού πρωτοκόλλου λειτουργίας . Στις συζητήσεις έχουν τεθεί η διενέργεια περισσότερων τεστ λόγω της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης, αλλά και η αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων. 

Επιπλέον, οι μαθητές ίσως χρειαστεί να κάνουν rapid test αντί για self test, ενώ σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα πρέπει όλοι οι μαθητές της τάξης να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο. Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Τα νέα μέτρα που συζητιούνται

Παράλληλα, η κυβέρνηση και οι ειδικοί εξετάζουν επιπρόσθετα μέτρα σε όσα ήδη ισχύουν μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου τα οποία θα θέσουν περισσότερους περιορισμούς για το σύνολο και θα στοχεύουν περισσότερο στους μη εμβολιασμένους. 

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί συζητούν την επιβολή νέων ορίων στον αριθμό ατόμων σε θέατρα, κινηματογράφους αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και η πληρότητα είναι 100%.

Επιπλέον, μέσα στα μέτρα που υπάρχουν για εξέταση είναι η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, δηλαδή δεν θα μπορούν να κάτσουν σε εξωτερικούς χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Παράλληλα, μελετάται να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα.

Επίσης, η επιτροπή των ειδικών εξετάζει ακόμη πιο έντονα την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως υπάρξει η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. Όποιος δηλαδή δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει τα προνόμια.

Τέλος, προτείνεται και η μείωση του ωραρίου σε μπαρ και εστίαση από τις 22:00 το βράδυ.